Liveurope: 13 európai klub a fiatal zenekarokért

Liveurope

Új páneurópai könnyűzenei együttműködés kezdődik az ősz folyamán. A Liveurope tizenhárom európai klub, kulturális intézmény és koncerthelyszín összefogásából jött létre.

Az együttműködés legfontosabb célja, hogy összehangolt promócióval, turnészervezéssel, online és televíziós közvetítésekkel segítse fiatal, pályájuk elején álló, zenekarok és előadók nemzetközi érvényesülését. Ilyen, független klubok által szervezett, nagyszabású nemzetközi együttműködésre még nem volt példa.

A tizenhárom klub mindegyike hazája legkomolyabb képviselői közé tartozik. Köztük van az egyik legjobb európai klub, az amszterdami Melkweg, a római Circolo degli Artisti, az oslói Bl?, a prágai Palác Akropolis, a londoni Village Underground és mások. Az együttműködésben Magyarországot az A38 képviseli. A Liveurope az idén harmincöt éves brüsszeli Ancienne Belgique klub kezdeményezésére született meg.

A közös platform elsősorban azoknak a zenekaroknak és előadóknak nyújt segítséget, amelyek és akik hazájukban már valamennyire népszerűek, lemezeket is adtak ki, de menedzsment- és anyagi hiányosságok miatt nem képesek betörni a nemzetközi zenei életbe. A Liveurope legfontosabb célja a fellépők promóciós támogatásán keresztül az európai nemzetközi klub- és koncertélet dinamizálása.

Az első körben három éven át tartó együttműködést az Európai Unió Kreatív Európa 2014-2020 programja támogatja jelentős pénzügyi hozzájárulással.

Az együttműködésben résztvevő klubok teljes listája:

Rockhal, LU
Sala Apolo, ES
FZW, DE
Circolo Degli Artisti, IT
Vega, DK
Blå, NO
Melkweg, NL
A38, HU
Stodoła, PL
Nouveau Casino, FR
Palác Akropolis, CZ
Village Underground, UK

ATEMPO.sk / MTI