Benkő Gézáról nevezik el a Komáromi Jókai Színház stúdiószínpadát – indul az új évad

Négy nap alatt nyolc stadionkoncert

„Nagy öröm számomra, hogy a koronavírus miatt elmaradt felnőtt bérletes előadások pótlásaként lejátszott két előadás, a Jelenetek egy házasságból, valamint a De mi lett a nővel? a visszajelzések szerint elnyerte a közönség tetszését, úgyhogy méltó módon sikerült törlesztenünk az adósságunkat a nézőink felé” – mondta a Komáromi Jókai Színház 2020/2021-es évadnyitó társulati ülése előtti sajtótájékoztatón Gál Tamás színházigazgató.

A Jászai Mari- és Dosky-díjas színművész, színházigazgató arról biztosította a szép számban megjelent újságírókat, hogy mihelyt lehetőség nyílik rá a színház pótolni fogja a gyermek- és ifjúsági bérlet elmaradt előadásait is. „Ha a vírus visszatérne, azt is tudjuk kezelni. Online feldolgozzuk a felvidéki magyar írók, költők műveit, ezzel is segítve a felvidéki pedagógusok munkáját” – vázolta.

 

Komáromi Jókai Színház

 

Varga Emese művészeti vezető ismertette az új évad előadásait. A nézők először Szilágyi Eszter Anna Szeretkezz, ne háborúzz! című darabjának ősbemutatóját tekinthetik meg szeptember 18-án 19 órai kezdettel. Arisztophanész Lüszisztraté című vígjátéka nyomán írt zenés játékot Hargitai Iván rendezte, ezt az előadást még az előző évadból „örökölte” a jelenlegi színházi vezetés. Négy nappal később a stúdióban is premier lesz: szeptember 22-én láthatja a közönség a Pozsonyi Színművészeti Egyetem magyar hallgatóinak előadásában William Shakespeare Hamlet című drámáját Matusek Attila rendezésében.

Októberben a Peer Gynt (rendező: Pataki András Jászai Mari-díjas), novemberben A mi osztályunk (rendező: Czajlik József), jövő februárban a Vén bakancsos és fia, a huszár (rendező: Eperjes Károly Kossuth-díjas), májusban pedig a Hat szereplő szerzőt keres (rendező: Michal Vajdička) kerül bemutatásra. Nádas Péter Temetés című darabját Bárdos Judit és Kassai Csongor szereplésével Rastislav Ballek viszi színre. Matusek Attila színészként is bemutatkozik a Pillanat, amely kilóg az időből című maga rendezte monodrámában. Soóky László Assziszi Szent vádbeszéde című monodrámáját Telihay Péter rendezésében, Culka Ottó előadásában tekinthetik meg a nézők. A stúdióelőadás a Dialóg nonprofit szervezet produkciója.

 

Komáromi Jókai Színház

 

Garajszki Margit dramaturg ismertette a „Svung-programot”, a Komáromi Jókai Színház újonnan indított gyermek- és ifjúsági színházpedagógiai és színházi nevelési programját, amelynek célja a fiatalabb korosztály megszólítása és a közönség-utánpótlás kinevelése. „Ha tudatosan és rendszerszinten foglalkozunk az ifjúsággal, kinevelhetünk egy fiatal színházszerető réteget, aki érteni fogja a színház nyelvét, sőt nem tud majd nélküle létezni” – hangsúlyozta a dramaturg.

Banai Tóth Pál gazdasági igazgató a színház gazdasági helyzetéről beszélt az újságíróknak. Reménykeltőnek nevezte, hogy nem fogyatkozott a nézők színházlátogatási kedve, és rengetegen újítják meg bérleteiket ezekben a napokban ezzel is támogatva a koronavírus miatt nehéz gazdasági helyzetbe került teátrumot.

 

Komáromi Jókai Színház

 

Gál Tamás a sajtótájékoztató végén bejelentette, hogy

a Hamlet premierje után ünnepélyesen Benkő Géza Stúdióra keresztelik a Vasmacska Stúdiószínpadot, és Holocsy István bérlet néven elindítják a Komáromi Jókai Színház hatodik bérletét.

Ehhez kapcsolódóan a Komáromi Jókai Színház mindenkit szeretettel vár augusztus 28-án a Klapka térre a Bérletek Éjszakája elnevezésű rendezvényre, amelyen a színház művészei adnak egy kis ízelítőt a színház műsorából, az érdeklődők pedig megvásárolhatják bérletüket a következő évad előadásaira. A versek, prózák mellett dalok hangzanak el többek között a Szeretkezz, ne háborúzz!, A padlás és az Óz, a csodák csodája című produkciókból Olasz István színművész összeállításában. Az éjfélig tartó utcabálban a ZSEB zenekar muzsikál.

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: Milan Drozd