Rózsa Sándor története táncban - az Urban Verbunk Felvidéken

Rózsa Sándor története táncban - az Urban Verbunk Felvidéken

Az új magyar táncstílust képviselő Urban Verbunk - hét karakteres férfi és egy szenvedélyes nő - egyedülálló, katarzist kiváltó őserővel és erőbedobással eleveníti meg a hortobágyi betyárkirály, Rózsa Sándor történetét. Az előadás az 54. Országos Népművészeti Fesztivál keretében, augusztus 22-én lesz látható a Zselízi park nagyszínpadán.

 

Moussa Ahmed

 

Magyarország legújabb hivatásos tánctársulata – a Junior Príma és Harangozó Gyula díjas táncművész Moussa Ahmed és művészeti igazgató társa Tóth Judit alapította - Urban Verbunk egyedi módon viszi színpadra Rózsa Sándor életét. Vérpezsdítő ritmusok, 16 hengeres dinamika és határtalan lendület fémjelzi a társulat új produkcióját is. Fejjel lefelé lógó Gyimesi csángó ropogtatás, eszközös harci táncok, éles kések és láncok… Tradicionális néptánc, gondolat ébresztő akrobatikai elemekkel fűszerezve. Mindezt a vizuális élményt egy 7 x 4 méteres ledfal kapu teszi teljessé, melynek segítségével több százan táncolnak egyszerre a tüzes Hortobágyon.

 

 

A képregényként is megrajzolt szereplők egy futurisztikus, mégis hiteles betyárvilágot tárnak a nézők elé, a klasszikus történetet napjaink ingerküszöbéhez hangolva.

„Jelentős szerepet kap az előadásban Erkel Ferenc kevésbé ismert, megzenésített Szózata is, amellyel szeretnénk a történelmi hitelességet kidomborítani, hiszen az előadás legfőbb célja a magyarság identitásának erősítése és a hagyományos kultúra népszerűsítése.” – fűzi hozzá a táncegyüttes művészeti igazgatója Moussa Ahmed.

 

Moussa Ahmed

 

Moussa Ahmed hazánk egyik legelismertebb fiatal táncművésze, munkásságát számos szakmai díj és sikeres rekordkísérlet fémjelezte. Tóth Judittal közösen az Urban Verbunk létrehozója, amely a nemzetközi színvonalú produkciók bemutatásán túl, a nemzeti népművészet innovációjáért felelős központ is egyben. Közel 300 gyermek oktatását biztosítja, és a roma fiatalok integrációban is kiveszi a részét a hátrányos helyzetű településeken. Mottója, hogy legyen nemzeti sport a néptánc!

EZ, ATEMPO.sk