Felvidéken koncerteznek a Virtuózok felfedezettjei

Felvidéken koncerteznek a Virtuózok felfedezettjei

Különleges évaddal jelentkezik idén a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató. A Virtuózok V4+ Közös nyelven zenélünk című műsorban a Visegrádi Négyek tagállamai, Magyarország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia mellett Szerbia tehetségeit is bemutatják.

A Virtuózok hatodik évada a Visegrádi Négyek tagállamai és Szerbia tehetségeit is bemutatja

Az évad felvezetéseként most Szlovákiába is ellátogatnak a műsor felfedezettjei, hogy megmutassák tehetségüket. Szüts Apor (zongora), Lugosi Dániel Ali (klarinét) és Bácsy-Schwartz Zoltán (hegedű) adnak közös koncertet augusztus 28-án, pénteken Nagycsalomiján, a park szabadtéri színpadán 19.00 órától.

Előadásukban Handel, Sarasate, Piazzolla, Kodály, Liszt, Kovács Béla és Musssorgsky művei csendülnek fel.

MŰSOR

 

Ismerjétek meg jobban a fellépőket:

Szüts Apor 1993-ban született Budapesten. Zenész családból származik, dédnagyapja a néhai Ungár Imre, Kossuth- és Liszt díjas zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professzora. Zenészként három területen is dolgozik; elsősorban zongoristaként és zeneszerzőként utóbbit Csemiczky Miklós, és Kocsár Miklós tanítványaként végezte. Mindezek mellett aktívan foglalkozik vezényléssel; 2012-ben 50 zenésztársával együtt megalapították az ApOrchestra Szimfonikus Zenekart.

Zongoristaként több hazai, és nemzetközi versenyen is sikerrel szerepelt, rengeteg koncerten lép fel, Magyarországon és külhonban egyaránt. Karmesterként több nagy nevű zenekarral dolgozott, vezényelt operákat, versenyműveket, szimfóniákat Magyarországon, és külföldön is.

Zeneszerzőként 2014-ben a Miskolci Nemzetközi Operafesztivál operaíró versenyének Tehetség-díjasa lett, 2016-ban a Beethoven Kadenciaíró verseny győztese. 2017-ben mutatták be első operáját, A hallei kirurgust, 2018-ban komponálta nagy vihart kavart művét, a RockGiovannit.

2019 óta a Kis Virtuózok Alapítvány, illetve a Virtuózok Kamaraegyüttesének művészeti vezetője. Állandó résztvevője volt az MTVA Hangvilla című műsorának, Batta András zenei illusztrátoraként.

 

 

Lugosi Dániel Ali 1999-ben született Ózdon. Szülei pedagógusok, édesanyja zongoratanár. A zenével való kapcsolata elég korán kezdődött, mivel édesanyján kívül három nagyobb testvére is komolyzenei tanulmányokat folytatott. 10 évesen kezdett el klarinétozni. Zenei fejlődését nagyban segítették: Horváth Sándor a XVI. kerületi Rácz Aladár Zeneiskola tanára, valamint Horn András, Klenyán Csaba és Szepesi János művésztanárok. Számtalan versenyen ért el első helyezést, többek közt az I. Dittrich Tibor Országos Kamarazenei Fesztivál fődíjasa, az V. Anton Eberst Nemzetközi Klarinétverseny I. helyezettje, a Szabadkán megrendezett “Femus” Nemzetközi Klarinétversenyen első helyezést ért el, valamint a zsűri- és közönség díjat is neki ítélték. 2013-ban felvételt nyert a Bécsi Zeneakadémia kivételes tehetségek osztályába ahol prof. Johann Hindler tanszékvezető irányítása alatt végezhette zenei tanulmányaimat. 2014-ben Bécsben megrendezett Nemzetközi Zenei Fesztivál győzteseként részt vehetett a Japánban megtartott 15. Osakai Zenei Világversenyen, ahol 3. helyezést ért el.

2014 őszén elnyerte a Virtuózok fődíját és lett az első évad abszolút győztese. Fellépett a világ számos országának nagy koncerttermeiben, többek közt a Miami Kravis Centerben, a New York-i Lincoln Centerben, a londoni Covent Gardenben, a Müpában, a Zeneakadémián és a Budapest Sportarénában.

 

 

Bácsy-Schwartz Zoltán 4 évesen, játékos módon kezdett hegedülni, és olyan örömet talált benne, hogy hamarosan pódiumra is léphetett úgy külhonban (pl. Brüsszel, Moszkva, Maastricht, Liege), mint itthon is többek között a MÜPA-ban, Zeneakadémián és más rangos helyszíneken. Habár Hollandiában született, 14 évesen fölvették a Zeneakadémia "Különleges tehetségek" osztályába, így édesanyjával együtt Magyarországra költöztek. Jelenlegi mesterei Szenthelyi Miklós hegedűművész és Kokas Katalin hegedű és brácsaművész.

Zoltán több hazai és külföldi verseny nyertese (Dolny Kubin, Szicilia, Zathureczky verseny stb.), ezek között a Virtuózokban való részvétel hatalmas ösztönzést jelentett számára.

Keszthely városához különleges emlékek fűzik: ide járt nyaranta a Zeneiskola zenekari táboraiba, zenei tapasztalatokkal és barátokkal gazdagodva. E tapasztalatokat hasznosította tavaly óta a híres Bayreuth-i Ifjúsági Zenekarban, ahol a koncertmesteri posztot tölti be.

 

 

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk