Eldőlt, ki a rendhagyó 6. Szlovákiai Magyar Könnyűzenei Szemle győztese

Eldőlt, ki a rendhagyó 6. Szlovákiai Magyar Könnyűzenei Szemle győztese

Mivel a magyarországi határzár bevezetése a 6. Szlovákiai Magyar Könnyűzenei Szemle alternatív lebonyolítási módjait is lehetetlenné tette, így a szervezők kénytelenek voltak virtuális döntőt rendezni, amely során a zsűri az interneten keresztül értékelt és egy végső konferencia beszélgetés alkalmával tett pontot a döntésre.

„A zsűri magyarországi része a produkciókról készült videók online zsűrizésével elvileg otthonról is értékelhette volna a produkciókat, azonban a döntős zenekartagok között is sokan tanulnak Magyarországon, akik nem szívesen kockáztattak volna az otthonmaradással. Így már az első levélváltás után két csapat kapásból visszamondta a részvételt, a harmadik pedig betegség miatt fújt visszavonulást, ami már a döntősök 50 százalékát jelentette. Ilyen körülmények között nem tartottunk fairnek megrendezni egy igazi, hús-vér döntőt.

A halasztásnak meg azért nem volt értelme, mert a korlátozások szeptember végéig tartanak, a magyarországi szuperdöntő viszont már október első hetében zajlik, így idén önhibáján kívül „kiesett” volna a felvidéki továbbjutó.

Ezt semmiképpen nem akartuk, így ‒ egyeztetve az Öröm a zene és a Peron Music Alapítvány vezetőivel ‒ a virtuális döntő mellett tettük le voksunkat.” - tudatta el Lacza Gergely, a SZMAZE elnöke.

Egy élő videófelvételt kértek a csapatoktól, ami lehetett koncert, próbatermi vagy akármi más, a lényeg, hogy a zenekar élőben muzsikáljon. Azonban jó pár zenekarnak nem volt ilyen, sőt, garázsvideót sem tudtak készíteni azokkal a zenekartagokkal, akik Magyarországon rekedtek. Hosszas konzultáció után arra jutottak a szervezők, hogy lazítanak a feltételeken, még akkor is, ha az első számú prioritás, az élő produkció némiképp csorbát szenved(het). Megbizonyosodtak ugyanis arról, hogy egyes csapatok esetében lehetetlen kivitelezni pár napon belül azt, hogy összejöjjön a teljes tagság.

Ezek után enyhítettek a szabályokon azzal, hogy elfogadták „karanténvideókat” is, azaz utólag megszerkesztett élő „távzenélést”, illetve valamilyen élő audió felvételhez hozzárendelt házi koncertklipet (nem kellett illeszkednie a hangnak a képhez); mindezt amiatt, hogy a zsűri vizuálisan is megfigyelhesse a zenekarokat, jó esetben értékelni tudja a színpadi jelenlétet. Ha még ez sem volt megoldható, úgy végső esetben engedélyezték a nevezési anyag újbóli felhasználását, illetve további anyagok feltöltését, ezenkívül a stúdiófelvételeket illetve videóklipeket, mint potenciális értékelési anyagot.

 

Végül megszületett a döntés!

Masszív többséggel a 6. Szlovákiai Magyar Könnyűzenei Szemle győztese a párkányi TooFar zenekar lett, akik meghívást kaptak a 2020. évi Öröm a Zene Tehetségkutató magyarországi döntőjébe,

 

TooFar

 

ahol a zenekarok a 3 millió forint értékű fődíj (1.000.000 Ft értékű hangszer és hangtechnikai eszközbeszerzés, valamint a Hangfoglaló Program által felajánlott támogatás, amelyet a győztes lemezanyag és videoklip készítésre fordíthat), és ezenkívül Solymosi Kata és Józsa Örs jóvoltából a budapesti SoundCam Productions díját, egy #fridaysessionre való meghívást is nyertek. Czibula Csaba felajánlása alapján a ma7.sk portál egy stúdióbeszélgetést készít a zenekar tagjaival a Múzsa című kulturális rovat számára, amelyet átvesz az ország legnagyobb magyar nyelvű televíziója, a Régió TV is. Zaťko Ervin a TooFar zenekarnak kiemelt médiamegjelenést biztosít egy éven keresztül az ATEMPO.sk portálon, Pap Tibor és a tatabányai Peron Music Alapítvány díja pedig egy 2021-es klubkoncert a Peron Tehetségközpontban Tatán a zenekar számára.

 

Gorlo Volka

 

A gútai Gorlo Volka számára 3 vagy több dal rögzítése esetén 1 dalt ingyen, komplett elkészít a soporoni MD Stúdió Schmiedl Tamás „Smici” jóvoltából. Czibula Csaba felajánlása alapján a ma7.sk portál egy stúdióbeszélgetést készít a zenekar tagjaival a Múzsa című kulturális rovat számára, amelyet átvesz az ország legnagyobb magyar nyelvű televíziója, a Régió TV is. Csenger Ferenc jóvoltából a Szlovák Televízió magyar adásában is sugárzásra kerül egy néhány perces anyag a zenekarról. Ezenkívül a csapat klipjei is megjelennek majd a televízióban. A szederFESZT zenei fesztivál szervezőcsapata fellépési lehetőséget biztosít 2021-es fesztiválon a Gorlo Volkának Zaťko Ervin jóvoltából, a SZMAZE pedig egy éves kiemelt médiamegjelenést a SZMAZE facebook csoportjában.

 

Alone Avenue

 

A királyhelmeci Alone Avenue Szabó Ádám „Gila” jóvoltából 50%-os árengedményt nyert egy dal rögzítésére a galántai Gila Studióban, továbbá Csenger Ferenc felajánlása alapján a csapat klipjei is megjelennek majd a Szlovák Televízió magyar adásában, ezenkívül a SZMAZE egy éves kiemelt médiamegjelenést biztosít a helmecieknek a SZMAZE facebook csoportjában. Czibula Csaba felajánlása alapján a ma7.sk portál egy stúdióbeszélgetést készít a zenekar tagjaival a Múzsa című kulturális rovat számára, amelyet átvesz az ország legnagyobb magyar nyelvű televíziója, a Régió TV is.

Csenger Ferenc személyes megegyezés alapján egy beszélgetés készítésének lehetőségét biztosítja az összes döntős zenekar számára, továbbá megfelelő minőségű hanganyag beküldése esetén a rádióban is elhangzanak a döntősök szerzeményei.

„Végezetül szeretnénk megköszönni a zenekaroknak, hogy megértették és elfogadták a hirtelen megváltozott körülmények hatására kialakult helyzetet, s dacolva a nehézségekkel derekasan helytálltak. A zsűri tagjainak éppúgy jár a köszönet és a tisztelet nemcsak a felajánlásokért, hanem hogy egy sokkal hosszabb, néha idegőrlő procedúra alatt is megőrizték higgadtságukat, segítőkészségüket és rugalmasságukat. Ugyanez vonatkozik azokra is, akik valamilyen egyéb módon kapcsolódtak be a rendezvénybe vagy hirdették azt.” - tetet hozzá Lacza Gergely.

A döntőbe jutott zenekarok:

Alone Avenue (Királyhelmec)
Blackfuzz (Százd)
Gorlo Volka (Gúta)
Jövőre (Ipolyság)
TooFar (Párkány)
Totalica (Jóka)

A zsűri tagjai voltak:

Balázs Sziszka, a Music Fashion kiadó tulajdonosa, zenei menedzser, a Hangfoglaló Program delegáltja
Temesi Berci session zenész, dalszerző, zenei rendező, producer, zenekarvezető, basszusgitár instruktor, workshop előadó, a Hangfoglaló Program delegáltja, a zsűri elnöke
Pap Tibor, a tatabányai Peron Music Alapítvány elnöke és a tatai Peron Tehetségközpont vezetője
Solymosi Kata zenész, a SoundCam Productions stúdió munkatársa és a #fridaysession projekt koordinátora
Józsa Örs zenész, a SoundCam Productions stúdió tulajdonosa és a #fridaysession projekt hangmérnöke
Szabó Ádám „Gila” zenész, zeneszerző, a Gila Studio tulajdonosa
Csenger Ferenc műsorvezető, a Pátria Rádió vezető szerkesztője
Czibula Csaba zenész, a Szlovákiai Magyar Televíziósok Szövetségének elnöke, a ma7.sk médiacsalád audiovizuális tartalmának vezető szerkesztője

Mindenkinek szívből gratulálunk! Találkozunk 2021-ben, remélhetőleg már nem virtuálisan!

EZ, ATEMPO.sk