Művészek és politikusok emlékeznek Jiří Menzelre

Jiří Menzel

Jiří Menzel filmjeinek kiemelkedő művészi színvonalát és nemzetközi hírnevét emelik ki a cseh politikusok az Oscar-díjas filmrendező és színész emlékére kiadott nyilatkozataikban. Szakmabeli alkotótársai Menzel felelősségérzetét és filmjeinek emberiességét hangsúlyozzák.

A Magyarországon is elismert és népszerű Jiří Menzel hosszú betegség után, 82 éves korában 2020. szeptember 5-én Prágában hunyt el.

"Jiří Menzel nagyszerű ember és művész volt. Olyan alkotásokat hagyott ránk, amelyek mindig örömet szereznek és soha nem szűnnek meg szórakoztatni" - írja Andrej Babis cseh kormányfő nyilatkozatában. Menzelnek nagy érdemei vannak abban, hogy a cseh film elismerésnek örvend a világban - tette hozzá a miniszterelnök.

Lubomír Zaorálek kulturális miniszter szerint Menzel filmművészete és színészete jellegzetes, egyedülálló, és a látszólagos egyszerűség mögött minden az élet értelmét keresi.

"Milos Formannal együtt a múlt század hatvanas évei csehszlovák új hullámának a legismertebb képviselője volt. Nagy érdeme, hogy filmjeivel az embereket Bohumil Hrabal és Vladislav Vancura műveinek az olvasására ösztönözte" - jelentette ki Zaorálek. Külön kiemelte az 1969-ben forgatott, de a csehszlovákiai mozikban csak az 1989-es rendszerváltás után vetített Pacsirták cérnaszálon című filmet, amelyben Menzel szembement a korabeli hivatalos történelemszemlélettel, s olyan embereket mutatott be, akiket éppen a nagy történelem sodra tett tönkre.

 

 

Jiří Menzel személyében a múlt század hatvanas éveinek csehszlovák új hullámának az utolsó képviselője távozott az élők sorából - állapították meg a neves filmrendező és színész szakmabeli kollégái.

"Rendkívül felelősen viszonyult az alkotáshoz, a filmezéshez, minden forgatáskor szinte belebetegedett a filmjébe" - nyilatkozta Zdenek Sverák neves cseh filmrendező, forgatókönyvíró és színész, Menzel egyik közeli barátja.

"Zseniális és rendkívül igényes rendező volt. Felnőttként is mindig játszott az élettel, amelyet nagyon szeretett" - emlékezett Menzelre Magda Vásáryová, szlovák színésznő és diplomata, a Sörgyári capriccio Maryskája.

A Zlíni Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Filmfesztivál rendezőbizottsága bejelentette, hogy a következő mustrán kiemelten foglalkoznak Jiří Menzel alkotásaival, s életművét kiállításon mutatják be.

"Alkotóként mindig elsősorban a nézőkre gondolt, igyekezett megnyerni őket, s mindig megérezte, mit várnak tőle" - jellemezte Menzelt Michal Bregan, a cseh Nemzeti Filmarchívum igazgatója. Az archívum által működtetett prágai Ponrepo moziban a következő napokban újra levetítik Menzel legismertebb filmjeit.

ATEMPO.sk / MTI
Fotó: tv6.news