Fotósunk, Cséfalvay Á. András képei is láthatóak a Magyar Sajtófotó Kiállításon

Cséfalvay Á. András

A sajtófotó kiállítás közel négy évtizede a legjobb alkalom a közös emlékezésre. A fotóriporterek munkáin keresztül újra láthatjuk, felidézhetjük az előző esztendő legfontosabb politikai eseményeit, szomorú és vidám történéseit, az egyre nagyobb hangsúllyal jelentkező globális és helyi környezeti változásokat. Felidézhetjük a kiemelkedő sportversenyeket, eredményeket, visszaidézhetjük a legemlékezetesebb kulturális rendezvényeket és újra szembesülünk a sokszor elszomorító, megoldatlan társadalmi problémákkal, vagy éppen örülhetünk annak, ha a képek a helyzet javulásáról számolnak be.

A 38. Magyar Sajtófotó Kiállítás szeptember 9. és november 15. között tekinthető meg Budapesten, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban (Budapest, VI. Nagymező utca 8.). A tárlat az első napon ingyenesen látogatható.

A kiállítás szerepe az emlékezés és emlékeztetés szempontjából most még nagyobb a korábbiaknál. Hiszen az elmúlt hónapokban, a világjárvány kitörése óta, alaposan megváltozott az életünk, és megváltozott a dolgok jelentése és jelentősége. Új fogalmakkal ismerkedtünk meg, és azok az életünk részévé váltak. A vesztegzár többé nem csak egy furcsa, nehezen értelmezhető szó egy Rejtő-regény címében, hanem a mindennapi valóságunk. A koronavírusról annyit mindenképp megtanultunk, hogy valami, ami hosszú időre megváltoztatja az életünket.

 

Bal oldalt Cséfalvay Á. András Vivien című sorozata - Magyar Sajtófotó Kiállítás (Fotó: Szigeti Tamás)

 

A Capa Központban, a sajtófotó kiállításon látható nagydíjas képsorozatok, Hajdú D. András és Kovács Bea munkái, vagy Ajpek Orsolya képriportja a Hableány tragédiájáról, Mohai Balázs és Urbán Ádám koncert- illetve cirkuszfotói – amelyek mostanában el sem készülhetnének –, nem csak a sokszor szomorú, néha vidám és időnként felemelő eseményekre, történésekre emlékeztetnek, hanem arra is, hogy nem is olyan régen volt egy normális életünk.

Láthatóak lesznek fotósunk, Cséfalvay Á. András munkái is, aki a Mindennapi élet kategóriában 1. díjat kapott a Kutyaterápia c. fotójáért. A több helyen sikerrel bemutatott Vivien című sorozata pedig dicséretben részesült.

A DÍJAZOTTAK ÉS KIÁLLÍTÓK TELJES LISTÁJA

Bízunk abban, hogy ez a normális élet hamarosan visszatér és a fotóriporterek nem csak a pandémiát fotózhatják majd, hanem újra korlátozások nélkül dolgozhatnak, hogy bemutassák, megörökítsék mindazt, ami velünk és körülöttünk történik, normális időkben.

A 38. Magyar Sajtófotó Kiállítás szervezői minden igyekezetükkel azon vannak, hogy – a körülményekhez alkalmazkodva – a megszokott színvonalon mutassák be a tavalyi esztendő legjobb, legérdekesebb sajtófotóit. A tárlat, Szigeti Tamás rendezésében, szeptember 9-én ingyen, majd november 15-ig, belépődíj fizetése mellett lesz látogatható.

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Ugróczky István / Csallóköz hetilap