Új kötet jelent meg a Hangok és ütemek című könnyűzenei sorozatban

Új kötet jelent meg a Hangok és ütemek című könnyűzenei sorozatban

Megjelent a Hangok és ütemek című könnyűzenei interjúkötet-sorozat legújabb, negyedik része. A könyvben mások mellett Dresch Mihállyal, drMáriással, Pajor Tamással és Ráduly Mihállyal olvasható egy-egy beszélgetés az NKA Hangfoglaló Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogramja gondozásában.

A pop- és rocktörténet emlékeinek oral history módszertana alapján történő gyűjtése és feldolgozása még mindig gyerekcipőben jár Magyarországon – mondta Vass Norbert, a kötet szerkesztője, az alprogram vezetője.

A Hangfoglaló Program könnyűzenei örökséggel foglalkozó alprogramja eddig 65 életútinterjút készített a Kádár-korban aktív zenészekkel, a múlt zeneiparának alakítóival és "napszámosaival".

A Hangok és ütemek 4. című könyvben Barcs Miklós, Dresch Mihály, drMáriás, Kiss Ferenc, Lantos Iván, Mohai Tamás, Pajor Tamás, Ráduly Mihály, Rupaszov Tamás és Vas János Panyiga életútját ismerhetik meg az olvasók. Az interjúkat Dragojlovics Péter, Jávorszky Béla Szilárd, Papp Máté és Rozsonits Tamás készítette.

A kötetből a 20. századi magyar és kelet-európai történelem eseményei mögött megbújó vagy azok árnyékában kibontakozó családtörténeteket és emberi döntéseket is megismertetünk. A beszélgetésekben előkerülnek a második világháború borzalmai, a Rákosi-éra szűk és nehéz évei, 1956 ragyogása és a Kádár-korszak megalkuvásai.

Bajnai Zsolt, az NKA Hangfoglaló Program elindítója előszavában kiemeli: ezek az interjúk nemcsak megidézik a kort, a környezetet és a könnyűzenei életet, hanem kicsit a mostani időszakot is megvilágítják, hiszen a megkérdezettek a ma szemüvegén, a megidézett események óta történt változások ismeretében beszélik el a hazai zenei élet egy-egy szeletét.

 

Hangok és ütemek

 

ATEMPO.sk / MTI
Fotó: hangfoglalo.hu