Ma este névadó ünnepség – Nyit a Benkő Géza Stúdiószínpad

Ma este névadó ünnepség – Nyit a Benkő Géza Stúdiószínpad

A ma esti Hamlet-bemutatót megelőzően, 17 óra 30 perckor kerül sor a Komáromi Jókai Színház stúdióterének névadó ünnepségére a színház alsó előcsarnokában. A stúdió neve mától Benkő Géza Stúdiószínpad lesz.

A szlovákiai magyar színházi közelmúltban a stúdiószínházi pódiumművészet műfajának egyik legkiválóbb képviselője a fiatalon elhunyt Benkő Géza volt. Művészi ars poeticája és életének mozgatója az útkeresés, a kísérletezés volt, ezért döntött úgy a Komáromi Jókai Színház vezetése, hogy a stúdió 2020 szeptemberétől az ő nevét veszi fel, kijelölve ezzel egy követendő szellemi irányt.

A névadó ünnepségen leleplezésre kerül Szkukálek Lajos festőművész Benkő Gézáról készült festménye. Ünnepi beszédet mond Gál Tamás Jászai Mari- és Dosky-díjas színművész, a Komáromi Jókai Színház igazgatója.

Fellépnek Derzsi György és Culka Ottó színészek, Lakatos Róbert brácsaművész, „keresztapaként” közreműködik Tóth Attila.

Egy szomorú évforduló is kötődik a stúdiónévadóhoz: 2 éve ezen a napon hunyt el Kiss Péntek József író, rendező, tanár, aki 1999 és 2003 között volt a Komáromi Jókai Színház igazgatója. Az ő igazgatása alatt, a színház ötvenedik évadában kezdődött az addigi körterem átépítése színházi stúdióvá.

ATEMPO.sk
Fotó: Kiss Gibbó Gábor