Fischer Annie eddig nem ismert felvételei két lemezen

Fischer Annie

Secrets címmel dupla CD-t jelentetett meg Fischer Annie eddig ismeretlen felvételeiből a Hungaroton. A Secrets című anyagon Schubert-, Schumann- és Chopin-művek hallhatók az idén 25 éve elhunyt világhírű zongoraművész előadásában.

Fischer Annie csaknem hét évtizeden át volt a magyar zenei előadóművészet meghatározó alakja. A megjelent két lemezre azokból a felvételekből készült válogatás, amelyeket Dévény Anna gyógytornász, művészi torna szakedző rögzített magnetofonnal a hetvenes-nyolcvanas években Fischer Annie hangversenyein.

25 éve hunyt el Fischer Annie

Az azóta szintén elhunyt Dévény Anna az ötvenes évektől követte Fischer Annie pályafutását, majd a hetvenes évek elejétől egészen a zongoraművész haláláig rögzítette a hangversenyeket egy magnetofonnal.

A Secrets-en hallható Schubert a-moll és A-dúr szonátája, valamint Schumann Fantasiestücke című opusa, ezeket stúdiófelvételeken nem lehet fellelni Fischer Annie-tól. A második CD-n Schumann Kreislerianája, valamint Chopin cisz-moll noktürnje is szerepel a zongoraművész előadásában.

"Ezek a természetesen nem stúdióminőségű (de szépen restaurált) felvételek emberközelből és teljes egyszerűséggel mutatják meg azt a varázslatot, amelyet az ember egy Fischer Annie-koncerten átélt. Az oly sokszor hallott művek abban a pillanatban születtek meg, teljesen új arcukat mutatva - anélkül, hogy erre a legkisebb mértékben is törekedett volna. Egyszerűen csak együtt élt, lélegzett a szerzővel, és a saját, tökéletesen igaz, minden mesterkéltségtől mentes csatornáján keresztülengedve a zeneműveket, megszületett a csoda" – tették hozzá Simon Izabella és Várjon Dénes zongoraművészek.

 

Fischer Annie

 

Dallista

Első lemez

Franz Schubert: a-moll zongoraszonáta, D.845 (30:56) – (1978. január 24.)
Franz Schubert: A-dúr zongoraszonáta, D.959 (33:53) – (1978. február 17.)

Második lemez

Robert Schumann: Fantasiestücke, Op. 12 (26:10) – (1981. március 4.)
Robert Schumann: Kreisleriana, Op. 16 (31:37) – (1978. február 26.)
Fryderyk Chopin: cisz-moll noktürn, Op. 27 No. 1 (6:14) – (1978. február 17.)

 

ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Fejér Gábor