A Varsói Filmfesztiválon lesz Borbély Alexandra új filmjének világpremierje

A Varsói Filmfesztiválon lesz Borbély Alexandra új filmjének világpremierje

Hétvégén veszi kezdetét a 36. Varsói Nemzetközi Filmfesztivál, ahol Felméri Cecília Spirál című filmjének világpremierjére is sor kerül. A fim főszereplője a felvidéki Borbély Alexandra, valamint Bogdan Dumitrache és Kiss Diána Magdolna.

Ezen kívül Bergendy Péter Post Mortem és Gothár Péter Hét kis véletlen című játékfilmjének is a Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon lesz a világpremierje, de bemutatkoznak további magyar alkotások is a régió egyik legfontosabb mozgóképes seregszemléjén.

Az október 9. és 18. között zajló A-kategóriás filmmustrán Bergendy Péter filmje a fő versenyprogramban szerepel. A Klem Viktor és Hais Fruzsina főszereplésével készült alkotás az első világháború és a spanyolnátha-járvány után játszódik egy magyar faluban. A nemzetközi versenyprogramba Bergendy filmjével együtt 15 alkotást, közük japán, kínai, cseh, orosz, brit és lengyel produkciókat válogattak be a szervezők. A Post Mortemet a világ legjelentősebb fantasztikus és horrorfilmfesztiválja is meghívta: az október 8-án kezdődő 53. Sitgesi Filmfesztivál fő versenyprogramjában is bemutatják.

 

 

Felméri Cecília első nagyjátékfilmje, a Spirál című thriller elemeket tartalmazó humorral finoman átszőtt lélektani dráma az első vagy második filmjükkel jelentkező rendezők mezőnyében versenyez. Az Európai Filmdíjjal elismert felvidéki Borbély Alexandra, Bogdan Dumitrache és Kiss Diána Magdolna főszereplésével forgatott filmben egy férfi és két nő különös háromszögtörténete bontakozik ki egy világtól távol eső, tóparti házban.

 

 

Gothár Péter Hét kis véletlen című filmjét a Szabad szellem elnevezésű versenyprogramban vetítik. A Rezes Judit, Mészáros Blanka, Mészáros Máté és Börcsök Olivér szereplésével készült dráma egy középkorú zenetanárnőről szól, akinek életét fenekestül felforgatja, mikor megjelenik egy régi tanítványa.

A varsói filmmustra Felfedezések szekciójába hívták meg Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmjét. A szerelmesfilm világpremierje a Velencei Filmfesztiválon volt, és azóta szerepelt már a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválon és Észak-Amerika legrangosabb filmfesztiválján, a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon is.

 

 

A lengyel fesztivál rövidfilmes versenyprogramjában is lesz magyar alkotás: László Lili Mária Ne menekülj a csókok elől című 13 perces kisjátékfilmjének világpremierje látható majd.

EZ, ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Vertigo Média