A világ élvonalában a magyar karmester

Már a legjobb öt között van a Frankfurtban zajló Sir Georg Solti Nemzetközi Karmesterversenyen Hontvári Gábor. Ez a világ egyik legnagyobb renoméjú versenye, a fiatal tehetséget pedig több mint 400 jelentkező közül választották ki.

Négy kontinensről, a világ több mint 50 országából érkeztek nevezések a Sir Georg Solti Nemzetközi Karmesterversenyre. Ahol nemcsak a fiatalok kvalitásait veszi figyelembe a zsűri, de azt is, hogy a világ minden tájáról legyenek versenyzőik. Így került az idei legjobb 10 közé többek közt chilei, koreai, spanyol, amerikai karmester, és persze a magyar Hontvári Gábor is.

„Nagy megtiszteltetés, ugyanakkor óriási kihívás is ez számomra” – nyilatkozta a szerdai elődöntő után Gábor, aki bár kissé kimerülten érkezett a versenyre, úgy érezte, hogy jól sikerült az első bemutatkozás. „Több olyan karmester is van itt, aki már befutott, ráadásul huszonévesként nem tartozom az idősebb korosztályhoz. Számomra minden újabb kör egy ajándék” – tette hozzá szerényen Gábor.

 

Hontvári Gábor

 

Solti György a múlt század második felének egyik legnagyobb karmestere volt. 1972-ben a zenekultúra területén végzett kivételes munkájáért II. Erzsébet angol királynő lovaggá ütötte, így Sir Georg Soltiként vált világszerte ismertté. A nevét viselő megmérettetést immár 9. alkalommal rendezik meg október 7-11. között Frankfurtban. A finalistákat csütörtökön választják ki, a zárókoncertet pedig vasárnap tartják.

ATEMPO.sk
Fotó: gaborhontvari.eu