Ők lettek az Új Magyar Zenei Fórum zeneszerzőverseny nyertesei

Láposi Dániel, Horváth Balázs, Cservenák Ármin

Kihirdették a BMC és Müpa szervezésében idén hatodik alkalommal megrendezett Új Magyar Zenei Fórum (UMZF) zeneszerzőverseny eredményét a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon a hétvégén.

A csaknem négymillió forint összdíjazású versenyen a kamaradarabok közül Horváth Balázs quasi ciaccona metrica című darabja lett az első, Cservenák Ármin Silver című műve a második. A harmadik díjat Dargay Marcell RICERCAR - Hommage a Béla Bartók című darabja kapta. A nagyzenekari művek közül Láposi Dániel Metamorphommage című darabja került a dobogó legfelső fokára, a második Horváth Balázstól a 6. és a 8. tétel lett. A harmadik díjat Dobri Dánielnek ítélték PentaTones for Orchestra című darabjáért.

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány különdíjára Cservenák Ármin volt érdemes. Dinyés Dániel, valamint Horváth Balázs kamarazenekari műveit a Universal Music Publishing - Editio Musica Budapest megjelenteti és nemzetközi viszonylatban promotálja. Az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál különdíját Cservenák Ármin kapta, egy művét a Fesztivál műsorára tűzi 2022-ben.

Az UMZF zeneszerzőverseny elsődleges célja, hogy új magyar zenedarabok megalkotását ösztönözze és támogassa, valamint tartós együttműködést alakítson ki a szerzők, a kamaraegyüttesek és nagyzenekarok között az új művek és a kortárszene népszerűsítésében.

A verseny szervezői a nagyzenekari kategóriában ebben az évben Bartók Béla halálának 75. évfordulója előtt tisztelegve olyan pályamunkákat vártak, amelyekben szerepel Bartók Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára I. tételének fúgatémája, vagy a pályamunkát ez a fúgatéma ihlette. A kamaradarabokkal szembeni elvárás az volt, hogy trombitaszólistát szerepeltessenek. Az augusztus 25-én lezárult pályázatra összesen 28 pályamunka érkezett Magyarországról és a határon túlról. Kamarazenei kategóriában 16, míg nagyzenekariban 12 új magyar zeneművet neveztek. A legfiatalabb pályázó 19 éves volt, és az idei év újdonsága, hogy 3 női zeneszerző is szerepelt a pályázók között. A pályázat nyitott volt minden olyan, magát magyarnak valló zeneszerző számára, aki még nem töltötte be 50. életévét. Pályázni nagyzenekari és kamaraegyüttesre írott művek kategóriájában lehetett.

A zeneműveket rangos zsűri - Eötvös Péter, Gémesi Géza, Kovács László, Pálfalvi Tamás, Pilz János, Serei Zsolt, Tihanyi László és Vajda Gergely - bírálta el, és a beadott pályamunkák közül 4-4 művet jelöltek a döntőbe. A kiválasztott darabokat döntő-gálakoncerten mutatták be nyilvánosan: a kamaradarabokat az UMZE Kamaraegyüttes adta elő október 10-én a Budapest Music Center Koncerttermében, Tihanyi László vezényletével és Pálfalvi Tamás trombitaművész közreműködésével, míg a díjazott nagyzenekari művek október 11-én a Müpa Fesztivál Színházában csendültek fel, ahol az MR Szimfonikusokat Vajda Gergely vezényelte. A nagyzenekari döntőt és gálakoncertet a Müpa élőben közvetítette weboldalán.

ATEMPO.sk / MTI
Fotó: BMC