Zeneművészeti Junior Prima Díj - Celeng Mária felvidéki énekest is díjazták

Zeneművészeti Junior Prima Díj

Ma átadták az idei zeneművészeti Junior Prima Díjakat a Zeneakadémián, a zsűri ezúttal is tíz elismerést osztott ki.

Bán Máté fuvolaművész, Celeng Mária énekesnő, Devich Gergely gordonkaművész, Elmauer János trombitaművész, Farkas Mira hárfaművész, Fejérvári Zoltán zongoraművész, Fonay Tibor dzsessz-basszusgitáros, Környei Miklós gitárművész, Pusker Júlia hegedűművész és Váradi László zongoraművész részesült idén az elismerésben.

A fiatal tehetségeket a zeneművészeti Junior Prima Díj társalapítója, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója, Baji Csaba és Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora, a zsűri elnöke méltatta a Zeneakadémia Solti-termében megrendezett ünnepélyes díjátadón.

Baji Csaba elmondta: társaságuk a társadalmi felelősségvállalás jegyében többek között a tudomány, a kultúra, a művészetek és a sport területén támogat alapítványokat és előremutató kezdeményezéseket. Úgy vélte, az idén 7. alkalommal átadott zeneművészeti Junior Prima Díjnak is köszönhető, hogy a komolyzene elfogadottsága és népszerűsége jelentősen nőtt a hazai társadalomban.

Vigh Andrea is kiemelte, hogy a díj mára óriási presztízsre tett szert, többek között olyan díjazottaknak köszönhetően, mint Fenyő László, Kelemen Barnabás, Baráti Kristóf és Fülei Balázs. Emlékeztetett arra, hogy az idei díjazottakkal együtt az elismerést már 70 fiatal muzsikus vehette át a díj 2008-as megalapítása óta.

A kétmillió forinttal járó díjat elsőként Bán Máté fuvolaművész vehette át a Solti-terem színpadán. Bán Máté 2010 óta a Zeneakadémia hallgatója, a Kurtág György életművét ápoló Ludium Együttes tagja, 2013 őszétől a Concerto Budapest művésze, számos hazai és nemzetközi verseny díjazottja.

Celeng Mária énekesnő a felvidéki Csáb községből származik, tanulmányait a budapesti és a müncheni zeneakadémián folytatta. Énekelt Vashegyi György, Kocsis Zoltán, Kovács János és Fischer Ádám vezénylete alatt, külföldön fellépett többek között a Salzburgi Ünnepi Játékokon és Münchenben, ahol a 2013/14-es évadtól a Bajor Állami Operaház operastúdiójának tagja. A milánói Scalában 2015 februárjában debütál.

Celeng Mária

Devich Gergely gordonkaművész számos hazai és külföldi zenei verseny díjazottja, jelenleg a Zeneakadémia előkészítő tagozatának diákja. 2012-ben a Zuglói Filharmónia élén Dohnányi Gordonkaversenyét adta elő a Művészetek Palotájában, szólistaként lépett fel Kocsis Zoltán születésnapi hangversenyén, csellózott a Fesztiválzenekar 30 éves jubileumi hangversenyén és a felújított Zeneakadémia megnyitó gálaestjén. Idén májusban harmadik lett az Ifjú Zenészek Eurovíziós Versenyén Kölnben.

Elmauer János trombitaművész idén fejezte be tanulmányait a Zeneakadémián, jelenleg Hannoverben tanul. Neves hazai és határon túli fesztiválok fellépője, versenyek dobogós helyezettje. Zongorista partnereivel Spanyolországban, Csehországban, Németországban, Ausztriában és Romániában koncertezett. A zenekari játék mellett fontosnak tartja a kamarazenélést, főleg a zongora-trombita játékot.

Farkas Mira hárfaművész idén végzett a Zeneakadémián. Több alkalommal adott szólóestet a Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztiválon, és fellépett Párizsban, Walesben, Strasbourgban, Bordeaux-ban, Lengyelországban is. Együtt dolgozott többek között Kobajasi Kenicsiróval, Kocsis Zoltánnal és Fischer Ádámmal.

Fejérvári Zoltán zongoraművész 2006 és 2008 között a madridi Zsófia Királyné Zeneakadémia ösztöndíjas hallgatója volt, a budapesti Zeneakadémián 2011-ben szerzett kitüntetéses diplomát. Több nemzetközi verseny díjazottja, rangos fesztiválok fellépője volt. Fellépett a Budapesti Fesztiválzenekar, a Nemzeti Filharmonikusok, a Concerto Budapest, a Budapesti Vonósok, a Pannon Filharmonikusok szólistájaként.

Fonay Tibor dzsessz-basszusgitárost 2008-ban vették fel a Zeneakadémia dzsessz-tanszékére. Számtalan külföldi fellépés mellett többször szerepelt a Művészetek Palotájában és gyakori vendége a Budapest Jazz Clubnak és a Budapest Music Centernek. Olyan zenekarok állandó tagja, mint a Sárik Péter Trio, a Binder Quartet és a Munkácsy Eszter Quartet, de együtt zenél Babos Gyulával is. A külföldiek közül partnerei között tudhatta Nils Petter Molvaert és Eivind Aarsetet is.

Környei Miklós gitárművész 2011-ben diplomázott a Zeneakadémián Eötvös József osztályában, azóta kétszer is elnyerte a Fischer Annie-ösztöndíjat. 2010-ben jelent meg első lemeze, melyen Bartus Réka oboaművésszel hallható, 2015 tavaszára várható spanyol tematikájú lemeze, melyen ezúttal a 2011-es Junior Prima Díjas Razvaljajeva Anasztázia hárfaművésszel társult.

Pusker Júlia hegedűművész 2005-től a Zeneakadémia előkészítő tagozatán Kokas Katalin növendéke volt, 2011 óta a londoni Royal Academy of Music hallgatója, ahol idén kezdte meg tanulmányait mesterképzésen. Szólistaként számos hazai zenekarral, mások mellett a Budapesti Fesztiválzenekarral és a Nemzeti Filharmonikusokkal is fellépett. 2010-ben nővéréről és róla Láthatatlan húrok - A tehetséges Pusker nővérek címmel dokumentumfilm is készült.

Váradi László zongoraművész 12 évesen felvételt nyert a Zeneakadémia előkészítő osztályába. Részt vett többek között Kocsis Zoltán, Frankl Péter és Vásáry Tamás mesterkurzusain, jelenleg a Zeneakadémia zongora BA szak első éves hallgatója. Fiatal kora ellenére számos európai és hazai fesztiválon, koncerten vett részt kiemelkedő teljesítménnyel, számos hazai és nemzetközi verseny díjazottja.

A Junior Prima Díj a Prima Primissima Alapítvány elismeréseinek kiterjesztéseként jött létre 2007-ben. A zeneművészeti kategóriát 2008-ban alapították az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. együttműködésével. Alapítóinak célja a fiatal tehetségek felfedezése és a fejlődésükhöz szükséges feltételek biztosítása.

ATEMPO.sk / MTI