Cziffra György-emlékév lesz világszerte – jön a Cziffra100

A hazai és nemzetközi zenei élet 2021-ben a Cziffra100 programsorozattal Cziffra György világhírű zongoraművész emléke előtt tiszteleg, akinek születése 100. évfordulója alkalmából a 2021. február és 2022. május közötti időszakot a kormány Cziffra György-Emlékévvé nyilvánította, az UNESCO pedig felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába.

Az emlékévet hagyományszerűen a Cziffra Fesztivál nyitja februárban budapesti koncertjeivel, majd ezt követően az egész évben folytatódnak a programok további 13 vidéki városban, 15 országban összesen több mint 100 eseménnyel - mondta el Besszer Szilvia főszervező a programsorozatot bemutató sajtótájékoztatón Budapesten, Cziffra György születésének 99-ik évfordulóján.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Schőberl Márton kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkár kiemelte: az emlékév részeként 12 országban 29 program áll előkészítés alatt, a tervek szerint világhírű művészek és fiatal tehetségek fellépéseivel. A sorozat fókuszában azok a városok állnak, ahol Cziffra György is fellépett, így többek között London, Párizs, Nizza, Passau, Stuttgart és New York.

Balázs János zongoraművész, a fesztivál művészeti vezetője kiemelte: gyerekkora óta példaképként, mesterként tekint Cziffra Györgyre és feladatává vált, hogy az emlékévet, az évfordulót olyan formájában lehessen megvalósítani, ami itthon és nemzetközileg is magasra pozícionálja Magyarország kulturális erejét és a különleges zongorajátékáról ismert Cziffra Györgyöt.

Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy az emlékévben mutatják be a Müpában és Párizsban Eötvös Péter Cziffra Psodia zongoraversenyét, amelyet Cziffra György tiszteletére komponál és Balázs Jánosnak dedikál.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Soós Gábor, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság főtitkára Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke üdvözletét tolmácsolva elmondta: az UNESCO az ENSZ nevelésre, tudományra, kultúrára és kommunikációra szakosított szervezete, amely lehetőséget teremt arra, hogy a tagállamok nemzetközileg is jelentős kiválóságainak és eseményeinek kerek évfordulóit a világszervezet és tagállamok közösen ünnepeljék. Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere felidézte a fesztivál indulását és folyamatos növekedését, ahogyan országos hírű és nemzetközi rangú rendezvénysorozattá nőtte ki magát. Kiemelte, hogy a programokra már megvásárolhatók a jegyek.

A Cziffra100 programsorozat magyar és nemzetközi kulturális szervezetek, intézmények összefogásával valósul meg. Az emlékévnek a klasszikus zenei élet legfontosabb koncerttermei adnak otthont, többek között a Müpa, a Zeneakadémia, a New York-Lincoln Center, a londoni Covent Garden, a genfi Victoria Hall, a párizsi Radio France és senlisi Fondation Cziffra.

Balázs János zongoraművész pályája kezdetétől nagy figyelmet szentel Cziffra György emlékének ápolására, 2016-ban a MOMKult együttműködésével alapította a Cziffra György Fesztivált. Az emlékév célja, hogy bemutassa és tovább éltesse a világhírű zongoraművész életének és munkásságának szellemi és művészi örökségét, felhívja a figyelmet az improvizáció tradíciójának fontosságára, továbbá kiemelt figyelmet fordít a fiatal művészek támogatására.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

A 2021-es Cziffra Fesztivál február 9-én kezdődik, az esemény egyben az emlékév nyitókoncertje is, ahol Borisz Berezovszij és Balázs János Cziffra- és Liszt-átiratokból álló zongoraestje lesz hallható a Zeneakadémián. A további programokon bemutatkoznak a Cziffra Fesztivál Ifjú Tehetségdíjasai, Pál István Szalonna és Bandája közös Bartók-Kodály-estet ad a Cziffra Fesztivál Tehetség-díjas művészeivel. Marc-André Hamelin Grammy-díjas zongoraművész a Zeneakadémián ad koncertet, a hit és a művészet kapcsolatának kérdéseit feszegeti a MOMKultban Rudolf Péter, Kozma Imre atya, Balázs János, Lukács Miklós és Balogh Kálmán cimbalomművész, folytatódik a ZongOpera című sorozat, a Báresten a Hot Jazz Band, valamint Sárközy Lajos és zenekara muzsikál. A legkisebb generációnak Eckhardt Gábor tart majd hangszerbemutató koncertet, a Zeneakadémián Snétberger Ferenc, Szakcsi Lakatos Béla és Tony Lakatos improvizál.

A 2021-es Cziffra Fesztivál gálakoncertjén Bogányi Gergely, Balázs János és a Salzburg Chamber Soloists lép fel a Zeneakadémián, s hagyományosan ott adják át a fiatal tehetségek díjait és az életműdíjat. A hazai és nemzetközi együttműködések sorozata márciusban kezdődik.

ATEMPO.sk / MTI