Meghalt Kátai Zoltán énekmondó, népzenész

Kátai Zoltán

66 éves korában elhunyt Kátai Zoltán Kossuth- és Magyar Örökség-díjas énekmondó előadóművész, népzenész - tette közzé Kovács Andrea, a művész párja a zenész közösségi oldalán. "Végig fogtam a kezét." - írta.

Kátai Zoltán Mosonmagyaróváron született 1954. november 3-án. Gyermekkorában zongorázni tanult, majd ének szakra járt a Szombathelyi Tanárképző Főiskolán, 1977-ben, az első táncházzenész-képző tanfolyam végére, az utolsó félévre beiratkozott a nagybőgőn tanulók közé, ahol egy félévig Hamar Dánielhez (a Muzsikás együttes nagybőgőséhez) járt tanulni. Autodidakta módon tanult meg játszani gitáron, kobzon, dudán, lanton, fidulán (közép-ázsiai eredetrű vonós hangszer), pánsípon.

 

 

1983 óta hivatásszerűen zenél, énekel. 11 évet, 1983 és 1994 között a Mákvirág népzenei együttes tagja volt, akikkel bejárta a nagyvilágot. Az egész Kárpát-medencét átzenélték Dinnyés Józseffel, de muzsikált Kecskés Andrással, Kobzos Kiss Tamással. A zenén keresztül jó barátságba került Sebő Ferenccel, Cseh Tamással, a Kaláka Együttessel, verséneklőkkel, utcaszínházi csepürágókkal, népzenészekkel és néhány fiatal énekmondóval is.

"Szerencsés vagyok, mert a kedvenc időtöltésem egyben foglalkozásom is: a históriás énekek és a reneszánsz magyar dal. Gitáron, kobzon, kontrán, lanton, fidulán magam tanultam, bár mindig akadtak segítő jóbarátok."

Míg kereste magát, felfedezte, hogy a népzenéhez nem annyira illik a hangja, és egyre kevesebb lett a verséneklés is, egyre több a régi szerző. Bornemisza Péter, Tinódi Lantos Sebestyén, Balassi Bálint neve jelzi a „régizenei” utat, amin jár.

Leginkább reneszánsz költők, históriás énekesek szerzeményeit énekelte. Nemzetközi és országos népzenei és történelmi fesztiválokon, irodalmi esteken, katonai hagyományőrző rendezvényeken, nemzeti és szakrális ünnepeken lépett fel, az iskolákban tartott rendhagyó óráival hasznos segítséget nyújtott az ének-zene, az irodalom és a történelem oktatásához.

 

 

Első lemeze Muzsikáló Erato címmel jelent meg, ezt követte a középkori magyar históriás énekekből készült Magiar História című válogatás. A Kátai - Krónika című hangoskönyvét Jankovics Marcell illusztrálta. Készített lemezt Wathay Ferenc Énekes könyve alapján, az Elindula József... - Énekek Adventtől Vízkeresztig című lemezén a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó énekes-zenés hagyományokból adott ízelítőt.

A katonadalokat tartalmazó Viadalhelyeken, véressen, sebessen... című lemeze, valamint a Bogáti Fazakas Miklós és Thordai János zsoltárfordításaiból készült Ditsérjétek Istent... című albuma 2018-ban jelent meg.

Művészetéért 2005-ben Artisjus díjat, 2006-ban Tinódi-lant kitüntetést kapott, 2014-ben a Mediawave Párhuzamos Kultúráért elismerésével, 2016-ban Magyar Ezüst Érdemkereszttel tüntették ki.

A Kossuth-díjat 2019-ben vehette át a Kárpát-medence magyarságának összetartozás-érzését, nemzettudatát a régi magyar zene és irodalom népszerűsítésével, valamint a régi magyar krónikás énekek élményszerű megjelenítésével erősítő több évtizedes, példaértékű és hiteles történeti énekmondói pályafutása elismeréseként.

 

 

ATEMPO.sk