Kihirdették a Dankó Pista életműdíjasokat – Felvidékiek is elismerésben részesültek

Idén rendhagyó módon, online, a Facebookon közvetítve jelentette be a Magyar Nótaszerzők Országos Egyesülete a Dankó Pista életműdíjasok névsorát a budapesti Fészek Művészklubból.

Hosszadalmas folyamat előzi meg az életmű-díj odaítélését. A nótás szakma tesz javaslatot a jelöltekre, majd a kuratórium titkos szavazás útján dönt az odaítélésről.

Ezúttal Felvidékiek is részesültek a Dankó Pista életműdíjban. Két népszerű énekes Dóka Zsuzsa és Bősi Szabó László nevét jelentették be az online műsor keretében.

„Köszönjük szépen, hogy a kuratórium figyelemmel kíséri a határon túli nótaénekesek életútját, a magyarnóta népszerűsítése és annak fennmaradása érdekében kifejtett tevékenységét. Igaz, jelenleg csupán a közösségi médián keresztül értesültünk a díj odaítéléséről, de bízunk abban, hogy a koronajárvány enyhülése után személyesen is átvehetjük a díjakat egy ünnepi nótaműsoron.” - írta a két bősi művész.

 

Dankó Pista életműdíjasok 2020-ban

A 2019. év mecénása

A Rajkó Együttes zenekara

Az év mecénása

Kathy Horváth Lajos

Aki nagyon sokat tett a magyarnótáért:

Farkas József
Németh Károly
Ráfi Ági

Az év szólistája:

Lukács Csaba
Maka Gyula
Bujka Rezső

Az év prímása

Puka Károly
ifj. Déki Lakatos Sándor
Nyári László

Az év magyarnóta-énekese

Pék László
Berkes János
Bősi Szabó László

Az év magyarnóta – énekesnője

B. Tóth Magda
Kállay Bori
Dóka Zsuzsa

A 2020. év Magyarnóta-Nagydíjasa

Pintér Gyöngyi

 

Dankó Pista életműdíj

 

A díjátadó gálát a szervezők egy későbbi időpontban rendezik meg a Rajkó Zenekar és tizenkét kitűnő művész közreműködésével.

Dankó Pista a leghíresebb magyar nótaszerző. Több mint ötszáz nótáját éneklik a világban. Ady Endre, Juhász Gyula, Gárdonyi Géza, Pósa Lajos is verset írt hozzá. Járta a világot, még az orosz cárnál is muzsikált. Tehát óriási megtiszteltetés, ha valaki Dankó Pista életműdíjban részesülhet.

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk