Zenei ünnep Felvidéken - Megtartják a IX. Fonográf Fesztivált Komáromban

Zenei ünnep Felvidéken - Megtartják a IX. Fonográf Fesztivált Komáromban

A 2020-as évben a koronavírusjárvány miatt számos kulturális rendezvény és fesztivál maradt el régiónkban. A november 13-án hozott enyhítő rendelkezések azonban lehetőséget adnak a kulturális és közösségi életbe való fokozatos visszatérésre.

„Elég későn érkezett a rendelet, amiben leírtak szerint megtarthatók a szlovákiai kulturális rendezvények. Úgy érezzük, Felvidéken nagy keletje van e nehéz napokban is a kultúrának, így eldöntöttük, hogy idén is megrendezzük a Fonográf Fesztivált.

Természetes e rendkívüli időszak fokozott óvatosságra int, így betartunk mindent szabályt, hogy a jeles eseményre mindenki jó szívvel emlékezzen vissza. Ennek alapján a komáromi Városi Művelődési Központ nagytermében csak maszkban lehet tartózkodni, s az ülőhelyeknek is csak a felét foglalhatják el a nézők. A védekezéshez hozzátartozik, hogy minden koncert után az egész helyszínt fertőtlenítjük.” - árulta el Lakatos Róbert brácsaművész, szervező.

 

Lakatos Róbert

 

A Fonográf Polgári Társulás vezetősége tehát nem hagyja „elúszni” a Fonográf Fesztivál 9. évfolyamát, és bár szűkített keretek között, de Komáromban 2020 decemberében újra teret ad a minőségi zene képviselőinek és kedvelőinek.

„Minden előadó örül a fellépési lehetőségnek. Van ugyan bennük egy kis félsz, hogyan jutnak át a határon, de a magyar és szlovák jogszabályok alapján a művészi tevékenységet folytatók karanténkötelezettség nélkül utazhatnak. A vészhelyzet arra késztet minket, hogy csupán a koncertekre várjuk az érdeklődőket, s a hagyományos koncertek utáni beszélgetés és a táncház is elmarad. Új fellépők is bemutatkoznak idén, így a Parapács Zenekar és az Ötödik évszak zenekar is színpadra lép.”

December 3-án a Parno Graszt - autentikus cigányzenét játszó zenekar koncertjével indul a kilencedik évfolyam, másnap december 4-én 17.00 órától a Pósfa zenekar, 19.00 órától pedig Vadkerti Imre és barátai (Sipos Dávid, Bertók István, Lakatos Róbert) lépnek színpadra a komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központ nagytermében.

December 5-én a Tiszti Pavilon dísztermében folytatódik a fesztivál, fellép Agócs Gergely és a Parapács zenekar. A zenei seregszemle kínálata a zárónapon a legsűrűbb. December 6-án 10.30-tól Paár Julianna Kerekerdő című gyerekkoncertjét tekinthetik meg az érdeklődők - a rendkívüli helyzet miatt online formában az Egressy Béni Városi Művelődési Központ és a Fonográf Fesztivál Facebook oldalán. 16.00 órától az Ötödik Évszak zenekar azonban már „élőben” játszik a Tiszti Pavilonban, este 18.00 órakor pedig záróakkordként Lakatos Róbert és barátai (Stano Palúch, Marcel Comendant, Hanusz Zoltán, Rigó Jancsi) lépnek színre.

RÉSZLETES PROGRAM

„Ezzel még nincs vége a programsorozatnak, márciusban – a többlépcsős támogatási rendszerhez igazodva – a IX. Fonográf Fesztivál második rendezvényét szervezzük. Elképzelésünk szerint – a tavalyi példa nyomán – Komárom mellett az eseményhelyszínek Kassával, Fülekkel, Dunaszerdahellyel bővülnek. Feladatunk tehát van bőven, s lélekben és ötletekkel már a jövő novemberi jubileumi X. Fesztiválra is készülünk.” - tette hozzá Lakatos Róbert.

ATEMPO.sk