Online programmal és virtuális kiállítással emlékeznek Zenthe Ferencre (+VIDEÓ)

Online programmal és virtuális kiállítással emlékeznek Zenthe Ferencre (+VIDEÓ)

Zenthe Ferenc színművészre emlékezik online programjával csütörtökön az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI).

A beszélgetés december 3-án, csütörtökön 16 órától érhető el az OSZMI honlapjáról.

Zenthe Ferenc, a nemzet színésze, Kossuth-díjas, kiváló és érdemes művész, a 20. század második felének egyik legnépszerűbb alakja volt, romantikus hősök, történelmi kalandfilmek szerepeinek hiteles megformálója.

„A Jóisten rátett a tenyerére, és azóta azon visz tovább” - 100 éve született Zenthe Ferenc

Zenthe Ferenc (1920-2006) pályáját vidéken kezdte, majd 1952-ben a Madách Színház szerződtette, ahol haláláig játszott. Páratlan népszerűségét filmjeinek köszönhette - több generáció izgulta végig Eke Máté, azaz a Tenkes kapitánya kalandjait a televízióban.

A színművész a közkedvelt rádió- és tévésorozatok alakjai mellett jelentős drámai szerepeket is megformált. Ennek egyik legszebb példája az 1983-ban készült Jób lázadása című játékfilm, amelyet Gyöngyössy Imre és Kabay Barna rendezett. A film és benne Zenthe Ferenc alakítása osztatlan elismerést váltott ki mind a szakma, mind a közönség körében. Számos hazai és nemzetközi filmes díjat megnyert, többek között jelöltje volt az 1984-es Oscar-díjnak a legjobb külföldi film kategóriában, Sanremóban nagydíjat, Fondiban (1986) fődíjat kapott, Cannes-ban pedig kiemelten méltatta a zsűri.

Az OSZMI programjának vendége ifj. Zenthe Ferenc, a művész fia, valamint - online bejelentkezéssel - Tóth Enikő, Lőte Attila és Csernák János színművész. A beszélgetést Gajdó Tamás színháztörténész vezeti.

ITT NÉZD A PROGRAMOT

A programhoz kapcsolódó, Száz éve született Zenthe Ferenc című mozgóképes összeállítás már most megnézhető:

 

 

Zenthe Ferenc pályafutását bemutató "És akkor jött a Tenkes kapitánya" című virtuális kiállítás IDE KATTINTVA tekinthető meg.

ATEMPO.sk / MTI