A Kormorán zenekar kapta a Duna-díjat

Online műsor keretében adták át idén a közmédia legrangosabb díjait.

A Duna-díjat Kormorán zenekar kapta, a tagokat Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes méltatta a műsorban.

Az együttes majd’ 45 éves fennállása alatt nagyban hozzájárult a magyar zenei kultúra sokszínűségéhez azáltal, hogy a népzenei elemeket ötvözik a nemzetközi rockzene stílusjegyeivel. Emellett sokat tesznek a nemzeti összetartozásért, hiszen dalaik határon átívelők, generációkat kötnek össze, hidat képeznek múlt és jelen közt – ez a közmédiának is a küldetése. A díjat ennek a kivételes közösségteremtő tevékenységnek az elismerésére hozták létre 1992-ben. A kitüntetést először Csoóri Sándor író, költő, a Duna Televízió egyik alapítója vehette át. Őt követte Sára Sándor, a Duna Televízió első elnöke.

 

 

A Kormorán zenekart a Kossuth-díjas Koltay Gergely alapította 1976-ban. Zenéjükben elsőként ötvözték Magyarországon a folk és a rock műfaját, ezzel új műfajt teremtve hazánkban. Fennállásuk óta több mint 140 zenealbumot publikáltak Magyarországon és külföldön.

A Kormorán első fénykora a ’80-as évekre tehető, 2000 óta pedig másodvirágzását éli. Az ezredfordulóra ugyanis Koltay nyolc elhivatott és invenciózus zenészt gyűjtött maga köré, még lendületesebbé, hitelesebbé téve a formációt. Kialakult az összetéveszthetetlen vokális hangzás, amely a hangszeresek virtuozitásával párosul.

Számos rockopera (A költő visszatér, Zúgjatok harangok, Elektra mindörökké, A Megfeszített, A Napba öltözött lány, Itt élned, halnod kell, Trianon), és filmzene (Julianus, Honfoglalás, Sacra Corona) kötődik nevükhöz. Készítettek albumokat mások mellett Deák Bill Gyulának és Varga Miklósnak, dolgoztak többek között Charlieval, Kalapács Józseffel, Papadimitriu Athinával.

A zenekar rendszeresen koncertezik Magyarországon kívül a Felvidéken, Erdélyben, Vajdaságban, Kárpátalján, de turnéztak már Európa-szerte, Venezuelában, és Kubában is.

Tagok

Vadkerti Imre - ének, gitár
Fehér Nóra - ének
Gáspár Álmos - hegedű
Szűts István - billentyűs hangszerek
Karácson Zsolt - dob
Zsoldos Tamás - basszusgitár
Szekeres Zoltán - gitárok
Koltay Gergely - fúvós hangszerek
Koltay Sólyom - szaxofon

EZ, ATEMPO.sk