Bogányi Gergely, a zongoraművész, aki saját zongorát fejlesztett

Bogányi Gergely

Bogányi Gergely Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész 1974. január 4-én született Vácon.

Négyéves korában kezdett zongorázni szülővárosában a váci Zeneiskolában, ahol az első zongoratanára Szabó Katalin volt. Hatévesen különdíjasa volt a nyíregyházi Országos Zongoraversenynek (1980), amit kilencévesen (1983) meg is nyert.

Már a versenyen felfigyelt különleges tehetségére Máté Klára (zsűri tag volt) zeneakadémiai tanárnő. 1984-ben tízévesen, már nem ismeretlenül, felvételt nyert a Zeneakadémia előképző 'különleges tehetségek osztályába' ahol a tanára kezdetben Máté Klára volt majd később Esztó Zsuzsa. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Baranyay László növendéke volt.

1993-ban a finn zeneakadémia ösztöndíjasaként tizenkilenc évesen eljutott a tengerentúlra egy amerikai zeneművészeti egyetemre, ahol egyéves ösztöndíjjal tanult. Az ottani tanulmányait a budapesti Zeneakadémiával párhuzamosan végezte. Az egyesült államokban az Indiana Egyetemen Sebők György († 1999) és a helsinki Sibelius Akadémián Matti Raekallio professzorok irányították munkáját.

 

 

Legkiemelkedőbb sikerét 1996-ban aratta, amikor a világ egyik legrangosabb versenyén, az ötévenként megrendezésre kerülő Budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyen diadalmaskodott.

2002-ben itthon és Finnországban egy grandiózus hangversenysorozat keretében Liszt 12 transzcendens etűdjét és Chopin összes szólózongorára írt művét adta elő. Diszkográfiája ezidáig hét lemezt foglal magába Mozart-versenyművekkel, Chopin és Liszt zongoraműveivel, Chopin és Rachmanyinov cselló-zongora szonátáival és Liszt teljes hegedű-zongora termésével.

Mára a világ hangversenytermeinek egyik legkedveltebb művésze. Repertoárján több, mint harminc zongoraverseny és a zongorairodalom jelentős része szerepel, különös tekintettel Mozart és Liszt műveire, valamint Chopin összes szólózongorára írt kompozíciójára. A világ legfontosabb koncerttermeiben szerepel, mint a Carnegie Hall vagy épp a moszkvai Csajkovszkij Konzervatórium.

Ötletéből és közreműködésével 2015-ben kifejlesztettek egy új futurisztikus versenyzongorát, amely 296 cm hosszú, 650 kilós és róla neveztek el. „Nemcsak a zongora lelkét, a rezonánst reformáltuk meg, amit fa helyett karbonkompozitból készítünk, hanem a hangszer más alkatrészeit is. Ezek összességének köszönhető a nagyon tiszta, erőteljes, felhangdús hang” – mondta a hangszer bemutatóján a művész.

 

 

Bogányi Gergely rendkívül fiatalon, 22 éves korában, 1996-ban elnyerte szülővárosa legnagyobb kitüntetését, a "Vác város díszpolgára" címet, majd 2000-ben a Magyar Köztársaság Liszt-díját. 2002-ben a „Fehér Rózsa Lovagrend Érdemkeresztje” kitüntetést adományozta neki a finn köztársasági elnök, 2003-ban Pest Megye Közgyűlése egyhangúlag neki ítélte a „Pest Megye Kultúrájáért” kitüntetést. Bogányi Gergelyt 2004. március 15-én Kossuth-díjjal tüntette ki Mádl Ferenc, a Magyar Köztársaság akkori elnöke. 2008-ban Junior Prima díjban, 2011-ben Prima díjban részesült, 2016-ban pedig Budapest díszpolgárává választották.

ATEMPO.sk