Felvidékiek a Highlights of Hungary díj jelöltjei között

Felvidékiek a Highlights of Hungary díj jelöltjei között

Nyilvánossá vált a jelölték listája az idei Highlights of Hungary-díjra. Ezúttal is 55 történet, kezdeményezés, projekt került kiválasztásra.

Köztük van a csallóközi Durica Katarina író, újságíró, a nagymegyeri SNITT csapata, a filmek szerelmesei, valamint a Segítség.ma Kárpát-medencei együttműködés, mely felvidéki szakemberek együttműködésével indult el.

Durica Katarina író, újságíró, három gyermek édesanyja. Nőket érintő témákat dolgoz fel cikkeiben, könyveiben. Regényei köré női közösségek alakultak Magyarországon és Szlovákiában egyaránt. Írásai elősegítik a traumafeldolgozás megkezdését olyan fontos kérdésekben, mint a nemi erőszak, prostitúció és a kapcsolati erőszak számos formája. A tágabb társadalmi környezetben pedig párbeszédet indítottak korábbi tabu témákról. A Csehszlovákia korabeli Pozsonyban született, a Felvidéken nőtt fel. Többek közt idegenvezetőként dolgozott a Közel-Keleten, tudósított parlamenti választásokról Szlovákiában, újságíróként beszámolt a kelet-afrikai vidéki nők helyzetéről. Négy regény szerzője, a közönségsikert “A rendes lányok csendben sírnak” című könyve hozta, amely a dunaszerdahelyi maffia női áldozatairól szól. 2020-ban elindította Piros Hó Kiadót, amely saját regényével, a Városi rókákkal debütál. A negyedik regénye a női kiszolgáltatottságról szól.

 

Durica Katarina

 

A SNITT csapata egy szűk baráti körből jött létre, akiket a barátságon kívül a filmek iránti közös szeretet is összeláncol, így adta magát az ötlet, hogy egy filmklubot hozzanak létre. Legfőbb céljuk az volt, hogy kavicsot dobjanak a csallóközi kulturális életállóvizébe, mivel úgy érezték, hogy kevesen képesek megszólítani generációjukat. Az elmúlt öt évben azonban fel kellett ismerniük, hogy valami sokkal nagyobb jött ezzel létre, ezért is joggal mondhatják, hogy a közösségteremtés lett a csapat legnagyobb erőssége. Kezdetben csupán szabadtéri filmvetítéseket szerveztek, mára azonban olyan események is szerepelnek a repertoárjukban, mint különböző előadások, beszélgetős estek, könyvbemutatók, koncertek, könyvespolcok vagy éppen egy bolhapiac.Rendezvényeiken fontosnak tartják, hogy a közönségük mindig zsebre tegyen valami útravalót, igyekeznek minden alkalmat valamilyen keretbe foglalni és így felhívni a figymelmet az általuk fontosnak ítélt társadalmi jelenségekre, mindvégig ügyelve arra, hogy több korosztályt is megszólítsanak. A jövőben semmiképp sem szeretnék magukat lekorlátozni pusztán filmvetítésekre, bár a fő profil mindig is ez lesz. Szeretnének a kultúra minél szélesebb spektrumában tevékenykedni, mindezt úgy, hogy soha ne tévesszék szem elől azt, amiért az egészet létrehozták: hogy jól érezzék magunkat közben!

 

SNITT

 

A projekt két alapítója és vezetője Szapu Zsófia (felvidéki pszichológus) és Veres Márton (a Magyar Ifjúsági Konferencia elnöke), egymástól függetlenül ismerték fel, hogy a külhoni területeken az anyanyelvű egészségügyi, mentálhigiéniés és speciálpedagógiai ellátás elérhetősége és biztosítása az otthonmaradás egyik kulcsa. A Magyar Ifjúsági Konferencia kizárólagos tulajdonában álló Segítség.ma projekt alapgondolata 2016 őszére nyúlik vissza. 2016 és 2020 között közösségük tagja a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája és a Semmelweis Egyetem Hallgatói Önkormányzata közösen komplex egészségügyi szűrővizsgálati programot indított, amelynek köszönhetően eddig 23 településen közel 4000 kárpátaljai magyar lakos egészségügyi vizsgálatát tudta lefolytatni. Ezen szűrések megálmodója Veres Márton, aki akkor a HÖOK Külhoni Programjának vezetője volt. A szűrések egyik kiemelkedő tanulsága volt, hogy az anyanyelvű ellátás nem kereshető határon túl és a diaszpórában, így az ellátásba nem tudnak érdemben becsatlakozni a magyar kisebbség tagjai. A nyelvi akadály megléte mind a felnőtt lakosság esetében, mind a gyermekek tekintetében elképesztő szinteket ölt. Ez a probléma nem csak a szomszédos országok magyar lakosságát érinti, napi szinten a Németországban, Angliában vagy akár az Egyesül Államokban élő magyarok is küzdenek ezen kihívásokkal. A Segítség.ma projektet pontosan ezen problémák áthidalására tervezték meg. A jelenlegi internetlefedettség mellett jól kalibrált szolgáltatásaik, továbbá a már rég használatban lévő applikációk és szolgáltatások beépítésével az online térbe tudják költöztetni a diagnózisfelvétel, az ellátás, a tanácsadás és nyomonkövetés jelentős részét mindamellett, hogy adatbázisukkal kereshetővé teszik a magyar nyelvű szakembereket hely és szakterület alapján a külhoni területeken és a diaszpórában.A www.segitseg.ma platform közel egy év fejlesztési munka után, 2020 novemberében indult el. A jelenlegi szakaszban elkészült felület már a nagyközönség számára nyitott.

 

Segítség.ma

 

A művészettel kapcsolatos további jelöltek:

Concerto Budapest MEZZO koncertfilm
Road Movie
Horvát Lili - Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre (film)
Oláh Judit - Visszatérés Epipóba (film)
Common Vibe és a Várkonyi Csibészek
György Ádám zongoraművész
Superar Zeneművészeti Program
TeatRom Színházi Fesztivál
Nagyerdei Stadion-Hamlet
Made in Pécs Fesztivál
KVTársulat-Láthatáron Csoport-Névtelen Utak Alapítvány_Kiállok Érted című előadás

 

A Highlights of Hungary egy nonprofit kezdeményezés, mely 2013 óta minden évben, kategória nélkül díjazza az adott év legkiválóbb, leginspirálóbb magyar teljesítményeit. Céljuk, hogy a kiválóság, a hazaszeretet és a cselekvő lokálpatriotizmus értékei mentén, évente elismerjék és széles körben megismertessék a leginspirálóbb történeteket, valamint közösséget szervezzenek azok alkotói és alakítói köré.

Minden évben összegyűjtik a magyar kreatív szektor, közélet, kultúra, sport, környezetvédelem, innováció fontos képviselőit, sikeres kezdeményezéseit és kiválóságait az egész Kárpát-medencéből, hogy közülük válasszon a kuratórium és a közönség.

„A határon túli területeken kiemelten fontos, hogy díjazzuk azokat a kezdeményezéseket, amelyek az ott élők szülőföldön való boldogulását segítik” – mondta el Oláh Zsanett, a Highlights of Hungary ügyvezető igazgatója, aki kiemelte: közösségük egyik fontos célja az elismerés kultúrájának népszerűsítése.

 

A korábbi évekhez hasonlóan, idén is egy tíz főből álló nagyköveti csapat segített az aktuális jelöltlista összeállításában, a legkülönbözőbb területek elismert képviselői:

Törőcsik Franciska színművész
Marsalkó Dávid többszörös Fonogram- és Petőfi Zenei díjas előadóművész
Miki357, kliprendező, a Magyar Klipszemle megalapítója, elismert reklámfilmes
Mádai Vivien televíziós szerkesztő, műsorvezető
Háfra Noémi magyar válogatott, junior világbajnok kézilabdázó
Takács Ákos, a Red Bull marketingmenedzsere
Martinkó József, újságíró, építészet- és designkritikus, az Octogon magazin főszerkesztője
Trellay Levente a 100sparks alapítója, a TELEP és a Konyha csapatának oszlopos tagja
Farkas Richárd az őriszentpéteri Pajta Bistro séfje
a PET Kupa csapata, akik környezetszennyező anyagok felhasználásával küzdenek a környezetszennyezés ellen

EZ, ATEMPO.sk