Rendhagyó lesz a Csemadok magyar kultúra napi országos ünnepsége – nézd online

Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be A’ Magyar nép zivataros századaiból című költeményét, a magyar Himuszt. Ennek emlékére 1989 óta ezt a napot a magyar kultúra napjaként ünneplik Magyarországon. De másutt is, ahol a világon magyar közösségek élnek, színházi előadásokkal, kiállításokkal emlékeznek erre a napra, és a kultúrával kapcsolatos szakmai elismeréseket adnak át.

A Csemadok Országos Tanácsának 2008. január 22-én megtartott ülésén a jelenlévők úgy határoztak, hogy Életmű Díjat alapítanak, amelyet mindig a magyar kultúra napi ünnepség keretén belül adnak át az arra érdemes Csemadok tagoknak.

Eddig 62 életmű-, 38 közművelődési-, 8 Gyurcsó István- és 3 Fábry Zoltán-díj került kiosztásra.

2009 óta ez az országos esemény Galántán valósul meg a Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség - Csemadok szervezésében. A világjárvány azonban minden hagyományt felülír. A díjátadót ezúttal Dunaszerdahelyről lesz közvetítve online. A nézők virtuálisan találkozhatnak a díjazottakkal, és a vendégek videóüzenetben szólnak hozzájuk. A kultúrműsort is a régebbi Napok műsoraiból állították össze.

A Csemadok Országos Elnöksége döntésének értelmében idén tizenhárman vehetik át a díjakat.

 

Csemadok Életmű Díj

Kantár Éva (Szímő)
Petro Lajos (Vilke)
Suba Anna (Vágtornóc)
Szcsuka Edit (Hosszúszó)

Csemadok Közművelődési Díj

Gaál Ildikó (Losonc)
Győri Béla (Nemeshodos)
Lőrincz Sarolta Aranka (Ipolybalog)
Morovics Ibolya (Alsószeli)
Nagy Géza (Csicsó)
Radosicky Györgyi (Ógyalla)

Gyurcsó István-díj

Horňák István (Éberhard)
Molnár Zsuzsanna (Dunaszerdahely)

Fábry Zoltán-díj

Muzsnay Árpád (Szatmárnémeti)

 

Az online műsor január 22-én, pénteken 18.00 órától lesz követhető a ma7.sk portálra, a Régió TV-ben és Csemadok felületein is (www.csemadok-hu.eu, Facebook).

ATEMPO.sk