Jótékonysági koncerttel segíti Pál István dudást a Hagyományok Háza

Pál István

Összefogás hagyományőrző mestereinkért címmel rendez jótékonysági koncertet december 11-én a Hagyományok Háza az utolsó élő hagyományőrző magyar dudás, a tereskei Pál István megsegítésére.

A kilencvenhatodik évében járó előadóművész idén szeptemberben bordatörést szenvedett. A jótékonysági koncert, amelyen az idős mester tanítványai és tisztelői, valamint a magyar népzenei mozgalom legjelesebb képviselői lépnek fel, felépülésének és ápolásának költségeihez kíván hozzájárulni.

A Népművészet mestere és a Magyar kultúra lovagja címekkel kitüntetett, Madách Imre- és Artisjus-díjas Pista bácsi idős kora ellenére bő két évtizede járja a magyarországi és külföldi fesztiválokat, népművészeti táborokat, hogy megoszthassa az érdeklődőkkel hagyományos kultúránk nála összegyűlt értékeit.

Tanítványai számára 1992 óta több száz furulyát készített, és hatására fiatalok tucatjai kezdtek el dudálni. Dalaival, hangszereivel és hangszertudásával, valamint tudatos hagyományoktatási missziójával kiérdemelte Nógrád megye és a magyar állam legrangosabb szakmai kitüntetéseit.

A december 11-én, este hét órakor kezdődő koncerten fellép Agócs Márton, Berecz András, Bese Botond és tanítványai, Dóra Áron, Kacsó Hanga Borbála, Kubinyi Júlia, Marticsek József, Pék Zsuzsanna, az Egyszólam Együttes, a Fonó Zenekar, a Magyar Dudazenekar, a Nógrád Táncegyüttes, a Palóc Néptáncegyüttes, a Parapács Zenekar, a Rakonca Néptáncegyüttes és a Tallabille Együttes. Az est házigazdája Agócs Gergely lesz.

ATEMPO.sk