Ismeretlen történetek II. – nézzétek meg Cséfalvay Á. András online fotókiállítását

A mai naptól látható, a koronavírus-járvány okozta korlátozások miatt egyenlőre csak az online térben, Cséfalvay Á. András, az ATEMPO.sk fotósának legújabb kiállítása.

A számos rangos nemzetközi díjjal kitüntetett dunaszerdahelyi születésű fényképész, fotóriporter tárlata az Ismeretlen történetek II. címet kapta, melytől Salgó Viktória, művészettörténész így ír:

"Életek, melyekben az emberi kapcsolatok, a mozgás öröme, a család támogatása felértékelődik. Mást jelent az elérhetetlen, és mást jelent a hit. Ami közös, az a pillanat megélésének öröme, mely Lili, Réka és Tomi tekintetében ugyanaz. Cséfalvay Á. András képei intim közelségbe hoznak minket ezekkel az életekkel.”

Három sorozat képeit hozza el nekünk a fiatal fotós, három különleges család életébe pillanthatunk be általa.

 

Lili és Emili

 

Lili és Emili

Lili és Emili ikrek. Vidám, életrevaló négyévesek. Emili egészséges, Lili születésénél problémák adódtak, gyermekkori agyi bénulásban szenved. Szüleik mindent megtesznek, hogy Lili egészségi állapota javuljon, erősödjenek az izmai, és ezáltal képes legyen önállóan ülni, mászni, állni és járni.

Tomi

Tomi egy nagyon ritka, gyógyíthatatlan betegségben, xeroderma pigmentosumban szenved, amely egymillió emberből egyet érint. Tünetei közt szerepel a gyors leégés, az egyenetlenné váló, szeplőszerű foltokkal teli, hegesedésre hajlamos bőr, de könnyebben kialakulnak a rosszindulatú bőrdaganatok is. Tomika egy speciális, a NASA által kifejlesztett anyagból készült védőruhában merészkedhet ki az utcára.

Réka

Réka szavak helyett a szemeivel kommunikál, gondolatai, lénye be van zárva a testébe. Gyermekkori agyi bénulása miatt nem tud beszélni, önállóan mozogni, mindenben édesanyja segítségére szorul. Nagyon ügyes kislány, a képességei az állapotához képest kimagaslóan jók, megtanult olvasni, számolni. Jelenleg anyukája kreatív módszerekkel tanítja őt otthon. A tanulás mellett minden nap tornáznak, hogy Réka izmai erősödjenek. Legjobb barátnője Zoé, akivel kislány koruk óta ismerik egymást, társasjátékoznak, festenek, szórakoznak.

 

ITT NÉZZÉTEK MEG A KIÁLLÍTÁST

 

András Dunaszerdahelyen született, 2011-ben a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetemen tanári diplomát szerzett, majd 2016-ban Szlovák Műszaki Egyetem Dizájn szakát is elvégezte. Jelenleg fotósként dolgozik és együttműködik számos felvidéki portállal, magazinnal.

2017-ben a Slovak Press Photo gáláján részesült elismerésben, amikor is a Művészet és showbiznis kategóriában harmadik helyezés ért el

2018-ban a Czech Press Photo ünnepélyes gáláján kapott különdíjat a a szenci Nefelejcs Házban készült fotójáért

2019-ben a Magyar Sajtófotó Pályázaton díjazták két kategóriában is és ért el második és harmadik helyezést

2019 októberében a Szlovák Sajtófotó riport kategóriájának győztese lett Vivien sorozatával

2020-ban a Magyar Sajtófotó Pályázaton ért el első helyezést a Mindennapi élet kategóriában

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk
Fotó: Ugróczky István / Csallóköz hetilap