Enyedi Ildikó is bekerült a Berlini Filmfesztivál zsűrijébe

A nagyjátékfilmes mezőny nemzetközi zsűrijét korábbi fődíjasokból állítják össze, a testületbe idén Enyedi Ildikót is meghívták.

A Berlinale így a cannes-i és a velencei mellett a legjelentősebb az A-kategóriás filmfesztiválok sorában. Éves költségvetése nagyjából 25 millió euró (8 milliárd forint), fő finanszírozója a német szövetségi kormány.

A szemle a magyar filmművészet számára is fontos bemutatkozási fórum, fődíját, az Arany Medvét 2017-ben Enyedi Ildikó nyerte el Testről és lélekről című alkotásával és Borbély Alexandra elnyerte a Legjobb színésznőnek járó Európai Filmdíjat.

A fesztivált az idén a koronavírus-járvány miatt átszervezik. Elsőként, március 1-jétől 5-ig online formátumban megtartják a szakmai programokat, a Berlinale filmipari vásárát (European Film Market - EFM), koprodukciós vásárát (Berlinale Co-Production Market), produkciós vásárát (World Cinema Fund) és a feltörekvő tehetségek bemutatkozására szervezett fórumát (Berlinale Talents).

Az ideiglenes szerkezet második eleme maga a filmfesztivál, sztárok felvonulásával, vetítések százaival, megnyitóünnepséggel és díjátadógálákkal, amelyeket mind júniusban tartanak meg, filmszínházakban és kertmozikban.

ATEMPO.sk
Fotó: Nemzeti Filmintézet