Rendhagyó díjátadón kaptak ösztöndíjakat fiatal művészek (VIDEÓ)

Három magyarországi állami zenei ösztöndíj biztosít szakmai előrelépési lehetőséget a pályakezdő művészek számára, amelyek a rendszeres pénzbeli támogatáson és a fellépési lehetőségeken túl hivatásuk elindításában segítik a tehetséges fiatalokat.

A szakmai kuratóriumi döntések után 2021-ben rendhagyó módon, az online térben hirdették ki, hogy kik érdemelték ki az állami elismerést zenei területen. Idén 23-an örülhettek az ösztöndíjnak. A virtuális eseményen Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár köszöntötte az idei díjazottakat.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. idén is meghirdette az ifjú tehetségeket felkaroló állami zenei ösztöndíj-pályázatokat, melyek szakmai lebonyolítója a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. 

2021-ban Fischer Annie zenei előadóművészeti ösztöndíjban 13, Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjban 7, Lakatos Ablakos Dezső jazz-előadóművészeti ösztöndíjban 3 fiatal részesül.

 

A háromszoros Kossuth-díjas magyar zongoristáról és kiváló művész Fischer Annie-ról, elnevezett ösztöndíj tehetséges, fiatal hangszeres és énekes szólistákat díjaz.

Fischer Annie Zenei Előadóművészeti Ösztöndíj nyertesei:

Ádám István – gitár
Bartos Barna – ének
Czirok Zoltán – harsona
Dolfin Balázs – gordonka
Hotzi Mátyás – gordonka
Kaposi Brúnó – orgona
Magyar Valentin – zongora
Szokolay Ádám – zongora
Sztathatosz Sebestyén – hegedű
Tasi Csaba – orgona
Tomasz Máté Milán – gordonka
Tóth Kristóf – hegedű
Vojtek Jan – zongora

 

Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíj célja, hogy segítse a fiatal zeneszerzőket és zenetudósokat pályájuk elején és lehetőséget teremtsen a magas színvonalú alkotótevékenységhez.

Kodály Zoltán Zenei Alkotói Ösztöndíj nyertesei:

Ajtai Péter – muzikológia
Békéssy Lili – muzikológia
Emszt András – zeneszerzés
Horváth Pál – muzikológia
Molnár Viktor – zeneszerzés
Oláh Dezső – zeneszerzés
Zámbó Jonatán – zeneszerzés

 

Lakatos Ablakos Dezső a magyar jazz történetének kiemelkedő alakja volt, akit a szakma a legjobb magyar altszaxofonosként tart számon. Játéka és zenei felfogása máig nagy hatással van a fiatal jazzmuzsikusokra. A róla elnevezett ösztöndíj célja, hogy segítse a 30 év alatti jazz előadóművészek pályakezdését, művészi fejlődését.

Lakatos Ablakos Dezső Jazz Előadóművészeti Ösztöndíj nyertesei:

Gyányi Marcell – bőgő
Horváth Cintia – ének
Varga Dániel Áron – szaxofon

 

Online díjátadó

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

ATEMPO.sk