Élő koncertekkel jön a Highlights of Hungary online díjátadó – felvidékiek is esélyesek

Rendhagyó online díjátadón derül ki ma, február 25-én, csütörtökön este 8 órától, hogy kik lesznek a Highlights of Hungary díjazottjai.

A jelöltek között van a csallóközi Durica Katarina író, újságíró, a nagymegyeri SNITT csapata, a filmek szerelmesei, valamint a Segítség.ma Kárpát-medencei együttműködés, mely felvidéki szakemberek együttműködésével indult útjára.

 

Highlights of Hungary

 

Első alkalommal engednek a szervesők betekintést a színfalak mögé a díj történetében, de a sokunk által hiányolt élő fellépésekben sem lesz hiány

Az este végén pedig azt is kiderül, kik viszik haza a 2x2 millió forintos fődíjat, valamint a különdíjakat.

A műsor keretében fellép Dzsúdló és a Carson Coma, szóló produkcióval készül Lábas Viki a Margaret Island-ből, valamint Járai Márk is színpadra áll. A finálét pedig Romhányi Áron zongorista és a Kárpát-medence kultúrájának megőrzését zászlajára tűző Pál István “Szalonna”, valamint Szakonyi Milán fogják emlékezetessé tenni.

 

ITT NÉZD ONLINE

 

A felvidéki jelöltekről bővebben

Durica Katarina író, újságíró, három gyermek édesanyja. Nőket érintő témákat dolgoz fel cikkeiben, könyveiben. Regényei köré női közösségek alakultak Magyarországon és Szlovákiában egyaránt. Írásai elősegítik a traumafeldolgozás megkezdését olyan fontos kérdésekben, mint a nemi erőszak, prostitúció és a kapcsolati erőszak számos formája. A tágabb társadalmi környezetben pedig párbeszédet indítottak korábbi tabu témákról. A Csehszlovákia korabeli Pozsonyban született, a Felvidéken nőtt fel. Többek közt idegenvezetőként dolgozott a Közel-Keleten, tudósított parlamenti választásokról Szlovákiában, újságíróként beszámolt a kelet-afrikai vidéki nők helyzetéről. Négy regény szerzője, a közönségsikert “A rendes lányok csendben sírnak” című könyve hozta, amely a dunaszerdahelyi maffia női áldozatairól szól. 2020-ban elindította Piros Hó Kiadót, amely saját regényével, a Városi rókákkal debütál. A negyedik regénye a női kiszolgáltatottságról szól.

 

Durica Katarina

 

A SNITT csapata egy szűk baráti körből jött létre, akiket a barátságon kívül a filmek iránti közös szeretet is összeláncol, így adta magát az ötlet, hogy egy filmklubot hozzanak létre. Legfőbb céljuk az volt, hogy kavicsot dobjanak a csallóközi kulturális életállóvizébe, mivel úgy érezték, hogy kevesen képesek megszólítani generációjukat. Az elmúlt öt évben azonban fel kellett ismerniük, hogy valami sokkal nagyobb jött ezzel létre, ezért is joggal mondhatják, hogy a közösségteremtés lett a csapat legnagyobb erőssége. Kezdetben csupán szabadtéri filmvetítéseket szerveztek, mára azonban olyan események is szerepelnek a repertoárjukban, mint különböző előadások, beszélgetős estek, könyvbemutatók, koncertek, könyvespolcok vagy éppen egy bolhapiac.Rendezvényeiken fontosnak tartják, hogy a közönségük mindig zsebre tegyen valami útravalót, igyekeznek minden alkalmat valamilyen keretbe foglalni és így felhívni a figymelmet az általuk fontosnak ítélt társadalmi jelenségekre, mindvégig ügyelve arra, hogy több korosztályt is megszólítsanak. A jövőben semmiképp sem szeretnék magukat lekorlátozni pusztán filmvetítésekre, bár a fő profil mindig is ez lesz. Szeretnének a kultúra minél szélesebb spektrumában tevékenykedni, mindezt úgy, hogy soha ne tévesszék szem elől azt, amiért az egészet létrehozták: hogy jól érezzék magunkat közben!

 

SNITT

 

A projekt két alapítója és vezetője Szapu Zsófia (felvidéki pszichológus) és Veres Márton (a Magyar Ifjúsági Konferencia elnöke), egymástól függetlenül ismerték fel, hogy a külhoni területeken az anyanyelvű egészségügyi, mentálhigiéniés és speciálpedagógiai ellátás elérhetősége és biztosítása az otthonmaradás egyik kulcsa. A Magyar Ifjúsági Konferencia kizárólagos tulajdonában álló Segítség.ma projekt alapgondolata 2016 őszére nyúlik vissza. 2016 és 2020 között közösségük tagja a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája és a Semmelweis Egyetem Hallgatói Önkormányzata közösen komplex egészségügyi szűrővizsgálati programot indított, amelynek köszönhetően eddig 23 településen közel 4000 kárpátaljai magyar lakos egészségügyi vizsgálatát tudta lefolytatni. Ezen szűrések megálmodója Veres Márton, aki akkor a HÖOK Külhoni Programjának vezetője volt. A szűrések egyik kiemelkedő tanulsága volt, hogy az anyanyelvű ellátás nem kereshető határon túl és a diaszpórában, így az ellátásba nem tudnak érdemben becsatlakozni a magyar kisebbség tagjai. A nyelvi akadály megléte mind a felnőtt lakosság esetében, mind a gyermekek tekintetében elképesztő szinteket ölt. Ez a probléma nem csak a szomszédos országok magyar lakosságát érinti, napi szinten a Németországban, Angliában vagy akár az Egyesül Államokban élő magyarok is küzdenek ezen kihívásokkal. A Segítség.ma projektet pontosan ezen problémák áthidalására tervezték meg. A jelenlegi internetlefedettség mellett jól kalibrált szolgáltatásaik, továbbá a már rég használatban lévő applikációk és szolgáltatások beépítésével az online térbe tudják költöztetni a diagnózisfelvétel, az ellátás, a tanácsadás és nyomonkövetés jelentős részét mindamellett, hogy adatbázisukkal kereshetővé teszik a magyar nyelvű szakembereket hely és szakterület alapján a külhoni területeken és a diaszpórában.A www.segitseg.ma platform közel egy év fejlesztési munka után, 2020 novemberében indult el. A jelenlegi szakaszban elkészült felület már a nagyközönség számára nyitott.

 

Segítség.ma

 

EZ, ATEMPO.sk