A Kaukázus és az Egyetlen szó nyerte A DAL jubileumi évadát

A Kaukázus és az Egyetlen nyerte A DAL jubileumi évadát

Eldőlt, melyik dal lett az év magyar slágere és melyik áthangszerelt alkotás nyerte az online Akusztik Dalverseny fődíját.

A DAL 10. évadának döntőjében nyolc produkciót hallhatott a közönség. A zsűri döntése alapján a legtöbb pontot BariLaci és a Féltelek kapta, majd őt követte Süle Zsolt – Befúj, Radics Gigi – Egy vagy velem és a Kaukázus - Egyetlen szó című szerzeménye.

A nézők döntése alapján végül a Kaukázus és az Egyetlen szó lett a jubileumi dalválasztó győztese. A zenekar tagja, frontembere A Dal 2021 Legjobb Dalszöveg Írója, egyben a Petőfi Zenei Díj „Az Év Szövegírója” címek büszke tulajdonosa is Kardos-Horváth János.

 

 

Az adásban gazdára talált A Dal 2021 Akusztik fődíj is, melyet a közönség szavazata alapján Andelic Jonathan és Áldom kapta és vehette át Ferenczi Györgytől.

 

 

A jubileumi évad újdonsága, hogy a döntőbe jutott mind a nyolc dal előadója részesült zenei produkciójának fejlesztésére fordítható támogatásban, nem csak a végső győztes. Az év dala énekesének nyereménye tíz millió forint, egy lemez- és videókészítés. A zsűri pontjai alapján legjobb négy közé kerülő másik három produkció öt-öt millió forinttal gazdagodott. A további négy döntős versenyző pedig egy-egy millió forint díjazásban részesült.

 

A Kaukázus 15 éves fennállása alatt számos „mini” slágert írt, a zenekar szellemi alkotóját, vezetőjét, Kardos-Horváth Jánost (Janó) magas szinten jegyzik a zeneszerzői és dalszövegírói szakmában, számos díjjal elismerve az eddigi munkásságát.

A versenydal mindössze 10 perc alatt íródott, éppen emiatt érez nagy lendületet benne a teljes zenekar. A dal megírásában Kontor Tamás producer vállalt még oroszlánrészt.

"Szeretnének a zenén keresztül emberi értékeket átadni, és bíztatni mindenkit arra, hogy merjen igent mondani az élet adta helyzetekre."

A Kaukázus elsődlegesen undergroundnak titulált jellegű dalaik mellett korábban is feltűntek szélesebb körnek szánt, könnyebben emészthető dalok, ugyanakkor a dalok témája, küldetése hű maradna a zenekar alapértékeihez.

Egy klip is készült a dalhoz, melynek érdekessége, hogy visszafelé halad a történet. Annak érdekében, hogy a szájszinkron a helyén legyen, ezért Janónak visszafelé olvasva is meg kellett tanulnia a dal szövegét, és így került rögzítésre is a videó.

 

 

DALSZÖVEG: Egyetlen szó

Hé, ha rágondolok hosszú évek után,
Mit vettel el, és mit tettél hozzám,
Nem tudom, hogy szembenézni mire elég,
De emberként lépek most eléd,
Nekem beszakadt a föld, és leszakadt az ég,
Amire vágytam az már nincsen rég,
Túlélem-e majd kérdezem a Válaszok Istenét.

Egyetlen szó, van, amikor az is elég.
Egyetlen szó, van, amikor az is elég.

Fény kell nekem éjjel, amikor harcolok a sötéttel,
Jön a rossz álom, kikalapálom, hogy legyen ez most elég.

Egyetlen szó, igen
Egyetlen szó
Indulj útra, szárnyak szárnya, indulj útra!

Visszafordulni nincsen már idő,
Újrakezdeni nincsen elég erő,
Folytatni kell, engem is vigyen el az út, elengedtem az összes háborút.
Keresem, a keresem, a keresem az át- meg átérzett pillanatok igazát,
Jaj, Istenem, ugye megkapom a továbbhaladás jogát.

Egyetlen szó, van, amikor az is elég.
Egyetlen szó, van, amikor az is elég.

Fény kell nekem éjjel, amikor harcolok a sötéttel,
Jön a rossz álom, kikalapálom, hogy legyen ez most elég.

Egyetlen szó, igen
Egyetlen szó
Indulj útra, szárnyak szárnya, indulj útra!

 

ATEMPO.sk
Fotó: A DAL