A legnevesebb külföldi zenei lapok méltatják Karosi Júlia lemezét (+VIDEÓ)

A legnevesebb külföldi zenei lapok méltatják Karosi Júlia lemezét (+VIDEÓ)

Karosi Júlia Without Dimensions című albumán állandó magyar zenésztársai mellett a többszörös Grammy-díjas New York-i gitáros, Ben Monder közreműködött. A dalok egyedi megközelítésben adnak betekintést zenei örökségünkbe, hiszen Júlia saját szerzeményei Bartók és Kodály műveinek átdolgozásaival lépnek fúzióra. A lemez komoly szakmai elismeréseket kap külföldön: a Jazz Weekly oldalán a hét albumának választották, amerikai és a legjelentősebb német nyelvű jazz-magazinok pozitív kritikája mellett a BBC Music Magazine is négy csillagosra értékelte.

„Átütő erejű alkotás. A zene atmoszférikus összegzése a folkos, az álmodozó és a dinamikus témáknak, melyek Karosi Júlia énekesi akrobata mutatványának köszönhetően telnek meg lélekkel és érzelmekkel” - így jellemezte Karosi Júlia Without Dimensons című albumát Jerome Wilson, az All About Jazz kritikusa.

A lemezen hat Bartók-átdolgozás, öt Karosi Júlia-szerzemény, és egy Kodály-feldolgozás található. „A cím leginkább arra a dimenziók nélküli lebegésre utal, melyet számomra csak a zene tud nyújtani. Mintha kilépnék térből és időből” – meséli az énekesnő, aki egyéni Bartók Mikrokozmosz-átirataival és Kodály Epigramma-átdolgozásaival 2018-ban elnyerte az MMA Művészeti Ösztöndíj Programját. „Bartók a magyar zenészek számára a bölcsőt jelenti. Ezen felül pedig állandó inspiráció, mely arra sarkall bennünket, hogy folyamatosan kutassuk zenei gyökereinket” - emeli ki.

 

 

Az átdolgozások először 2019-ben a Müpa Jazz Showcase fesztivál záróestjén hangzottak el, ahol Ben Monder volt a vendégük. „Bartók Béla valószínűleg szakmai fejlődésem egyik legmeghatározóbb zeneszerzője volt” – nyilatkozta a New York-i gitáros, aki eddig nyolc szólólemezt készített, valamint tucatnyi művésszel dolgozott együtt, többek között David Bowie posztumusz kiadott, Blackstar című albumán is az ő játéka hallható. A különleges zenei anyagból készült a Without Dimensions címmel 2020 októberében, a német-holland Double Moon Records kiadásában megjelent lemez.

Elmélyülést igénylő, modern anyag született így, ami a komolyzene és a jazz határán mozog. Műfajokon átívelő projekt, mely teret enged az improvizációnak, és a szavak nélküli éneklés kap benne főszerepet.

A Without Dimesions a Jazz Weekly oldalán a hét lemeze címet is elnyerte, a New York City Jazz Records és a legfontosabb német nyelvű jazz-magazinok – Jazzthing, Jazzpodium, Concerto Magazin – is pozitívan írtak róla. A BBC Music Magazin kritikusa, Garry Booth négycsillagos értékelést adott a lemeznek. Írásában kiemelte, „Bartók Béla műveinek emlékezetes interpretációi (Karosi hangszerelésében), és az ezekhez kapcsolódó saját szerzemények egyaránt gyönyörűek. Karosi magasságokban szárnyaló vokálja remekül passzol Monder szuperszonikus szólóihoz.”

A magyar közönség a tervek szerint szeptember 27-én a Get Closer Fesztiválon hallhatja a Karosi Júliát és Quartetjét, melynek tagjai Tálas Áron (zongora), Bögöthy Ádám (nagybőgő) és Varga Bendegúz (dob).

Az album közreműködői:

Karosi Júlia – ének
Ben Monder – gitár
Tálas Áron – zongora
Bögöthy Ádám – nagybőgő
Varga Bendegúz – dob

 

 

ATEMPO.sk
Fotó: Ora Hasenfratz