Két előadással ünnepelik a színházi világnapot – nézd online a kolozsvári színházból

Két előadással ünnepelik a színházi világnapot – nézd online a kolozsvári színházból

Online előadásokkal ünnepli március 27-én, szombaton a színházi világnapot a Kolozsvári Állami Magyar Színház: a Doktor Faustus tragikus históriája és a Képmutatók cselszövése című darabot láthatja a közönség.

 

Mivel a vírushelyzet okozta korlátozások miatt még mindig nincs lehetőség a színház termeiben való találkozásokra, ezért a Kolozsvári Állami Magyar Színház online ünnepli az idei nemzetközi színházi világnapot.

A világnapon a színház két korábbi előadása lesz elérhető online: szombaton 16.00 órától Mihai Maniutiu 2003-as rendezése, a Doktor Faustus tragikus históriája, majd 19.00 órától Mihail Bulgakov drámája, a Képmutatók cselszövése látható, amelyet Tompa Gábor 1995-ben állított színpadra.

Az előadásokkal a társulat köszönti a nemrég Kossuth-díjjal kitüntetett Csíky Andrást, a kolozsvári színház örökös tagját is, aki mindkét előadásban főszerepet alakít. Christopher Marlowe Doktor Faustus tragikus históriája című művében Doktor Faustus szerepében, míg Mihail Bulgakov Képmutatók cselszövése című darabjában Moliere szerepében látható.

ITT NÉZD ONLINE

Az előadások március 29-én, hétfőn 11.00 óráig lesznek elérhetőek.

 

A Képmutatók cselszövése című előadás 1996-ban a I. L. Caragiale Nemzeti Színházi Fesztiválon a legjobb rendezésért járó díjat (Tompa Gábor), és a legjobb díszletért járó díjat (Dobre-Kóthay Judit) kapta, míg a debreceni Országos Színházi Találkozón szintén a legjobb rendezőnek járó díjban részesítették, illetve a legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjat Bíró József érdemelte ki.

A Doktor Faustus tragikus históriája című előadás elnyerte a 2003-as év legjobb rendezés (Mihai Maniutiu) és a legjobb férfi főszereplő (Bogdán Zsolt) UNITER (Román Színházi Szövetség) díját. Az előadásnak a kisvárdai Határon Túli Magyar Színházak Fesztiválján a legjobb előadásért járó nagydíjat ítélték oda, emellett Kézdi Imola Alakítás-díjban, Bogdán Zsolt alakítási különdíjban és Cristian Rusu pedig a legjobb díszlet különdíjban részesült a fesztiválon.

ATEMPO.sk / MTI