Sok-sok online programmal vár az idei rendhagyó Budapesti Tavaszi Fesztivál

Idén is elmarad a Pohoda fesztivál

Ingyenes online programsorozatként rendezi meg a 41. Budapesti Tavaszi Fesztivált (BTF) április 9-től 18-ig a Budapest Brand nZrt.

 

Mások mellett a 90. születésnapját ünneplő Novák Ferenc Tata koreográfiája, Snétberger Ferenc és a Keller Kvartett Hallgatója, Bodó Viktor rendezése, Prieger Zsolt és Törőcsik Franciska Pilinszky 100 előadása szerepel a BTF oldalán megtekinthető kínálatban.

Az összművészeti fesztivál idei kiadása egyszerre reflektál a négy évtizedes hagyományokra és mutat be mai, kortárs trendeket. A tíznapos BTF minden estéjén egy-egy kiemelt eseménnyel jelentkezik, amelyet a fővárosi kulturális intézmények társrendezvényei egészítenek ki. Az egyes programok a BTF honlapján és a társszervezők saját felületein is elérhetőek lesznek.

A fesztivál első napján legendás hangverseny-részletek láthatók, amelyek közül kiemelkedik a Budapesti Fesztiválzenekar 1985-ös nyitókoncertje Fischer Ivánnal és Kocsis Zoltánnal. Látható lesz a Forrószegiek című táncjáték a Nemzeti Táncszínház 1989-es felvételéről, Novák Ferenc Tata koreográfiájával, Snétberger Ferenc és a Keller Kvartett új, Hallgató című albumának koncertfelvétele a Zeneakadémia Nagyterméből, Budapesten, szabadon címmel pedig az elmúlt évek négy kiemelkedő rövidfilmje került egy csokorba.

Az online premierek sorát Bodó Viktor Az öldöklő angyal című rendezése nyitja: a Schauspiel Stuttgart színpadán tavaly ősszel bemutatott darabot először láthatja magyar felirattal a hazai közönség. Szintén online bemutatóval készül a Trip Webszínház, amelynek felkérésére kortárs magyar írók dolgozták fel Shakespeare 37 drámáját, Magács László rendezésében. #Mindszenty címmel a Kodály Zoltán Kórusiskola ünnepi koncertje látható, a fesztivált záró online premier pedig a Mozart-maraton felidézése Kovalik Balázs rendezővel 2006-ból.

 

 

Szintén a BTF saját produkciója lesz a magyar költészet napján Prieger Zsolt (Anima Sound System) Törőcsik Franciskával közös zenés versösszeállítása a 100 éve született Pilinszky János életművéből, amelyet a Kiscelli Múzeum templomterében rögzítettek. A szervezők felidézik az amatőröknek és alternatívoknak egyaránt bemutatkozási lehetőséget biztosító Fringe fesztivált is.

A fesztivál kínálatát több fővárosi partnerintézmény - az A38, a Budapest Jazz Club, a Fonó, a Trafó, a Budapest Film - színesíti online programsorozataival.

RÉSZLETES PROGRAM

ATEMPO.sk / MTI