Elkészült a Temetés és a Csöndes ház a Komáromi Jókai Színházban

Elkészült a Temetés és a Csöndes ház a Komáromi Jókai Színházban

Két előadás is elkészült az elmúlt két hétben a Komáromi Jókai Színházban. Március 19-én Nádas Péter Temetés című színművét rögzítették videóra, Bárdos Judit és Culka Ottó előadásában, a Komáromi Jókai Színházban korábban már tevékenykedő Rastislav Ballek rendezésében. Március 26-án Silvester Lavrík Csöndes ház című női groteszkjének az előadását forgatták, a darabot fordító Garajszki Margit dramaturg rendezésében. A két szereplő: Holocsy Katalin és Holocsy Krisztina.

 

Temetés - Bárdos Judit és Culka Ottó

 

Nádas Péter darabja egyszerre egy bonyolult szerelem története, másrészt arról szól, milyen nehéz megteremteni a semmiből egy világot, és arról, milyen is az alkotás folyamata. Silvester Lavrík színművében két régi barátnő találkozik, láthatóan nagy közöttük a feszültség, de az előadás végén ott a csattanó.

 

Csöndes ház - Holocsy Katalin és Holocsy Krisztina

 

Mi lesz az előadások sorsa? – kérdeztük Varga Emese művészeti igazgatót.

„Reméljük, mielőbb lehetőségünk lesz a közönséggel való találkozásra.

Ezekre a felszabadult napokra tartogatjuk az élményt. Persze, ha nagyon sokáig húzódik még ez a helyzet, az is elképzelhető, hogy online közvetítjük az egyik vagy a másik előadást.

Azért is vettük elő és fejeztük be ezeket a produkciókat, mert a részleges nyitás esetén, minimális nézőszámmal is játszhatóak” – fogalmazott.

 

Temetés - Bárdos Judit és Culka Ottó

 

Csöndes ház - Holocsy Katalin és Holocsy Krisztina

 

A Lavrík-darab videófelvétele egy nappal az idei színházi világnap előtt zajlott, amely megint egy világnap volt – színház nélkül. Milyen érzés, hogy hónapok óta nincs közönség a nézőtéren?

„Nyomasztó, és a színház lényegét kérdőjelezi meg.

Az online térbe való átlépés csak időleges lehet, a nézői rutin és a kapcsolat fenntartására szolgál, de hosszú távon nem megoldás. Csak azt tudom mondani, amit minden színházban mondanak az alkotók, nagyon várjuk a lehetőséget” – tette hozzá Varga Emese.

Bárány János, ATEMPO.sk / jokai.sk
Fotó: Dömötör Ede és Milan Drozd