Szent Péter esernyője alatt - megújul a Mikszáth-kiállítás Szklabonyán

Szent Péter esernyője alatt - megújul a Mikszáth-kiállítás Szklabonyán

A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma 2021-ben nyitja meg a szklabonyai Mikszáth Kálmán Emlékház felújított állandó kiállítását Szent Péter esernyője alatt címmel. Központi témája a szülőföld szeretete és a palócoktól kapott sok-sok ihlet, amely megalapozta Mikszáth írói munkásságát.

A Mikszáth Kálmán Emlékház az író szülőfalujában, Szklabonyán, található, ahol az író 1853-től több mint húsz éven át élt, ebből tíz évet az emlékházban.

Mikszáth idejében Szklabonya kétnyelvű – szlovák és magyar – falu volt. A mindkét kultúrát is jól ismerő író több művében e gazdagság és színesség is megmutatkozik. Ezt igyekszik érzékeltetni a 2021. május 29-én megnyitásra kerülő Szent Péter esernyője alatt című új állandó kiállítás.

 

Mikszáth Kálmán Emlékház

 

A Mikszáth Kálmán Emlékház működtetését 2003-tól A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma biztosítja. A szklabonyai Mikszáth-ház – csakúgy, mint az alsósztregovai Madách-kastély és a kassai Márai Sándor Emlékkiállítás – vitathatatlanul jelentős helyet foglal el az irodalmi emlékhelyek sorában – nemcsak szlovákiai viszonylatban, hanem az egységes magyar irodalmi muzeológia szempontjából is. A kiállítás felújítását a módosult közönségérdeklődés mellett a szükségszerű szakmai megújulás igénye is vezérelte.

A szklabonyai ház jelentősége, egyedisége abból adódik, hogy az író itt élte át élete legfogékonyabb időszakát, itt gyűjtötte össze azt a rengeteg élményt, mely később szinte kiapadhatatlan forrása lett írásainak. E ház, az egykori családi miliő hangulata az a többlet, ami sehol máshol nem található, s a kiállítást sajátosan egyedivé teszi.

 

Mikszáth Kálmán

 

A 2020-21-ben kialakult járványhelyzet miatt a múzeum és tagintézményei több hónapra bezártak. "Ezt az időszakot az épület és a kiállítás felújítására is kihasználtuk. 2020-ban a szklabonyai emlékházban szerettünk volna megemlékezni Mikszáth Kálmán halálának 110. évfordulójáról. Az emlékünnepség két éve sajnos elmaradt, az épület azonban a renoválási munkálatoknak köszönhetően 2020 nyarán már új külsővel tudta fogadja a látogatókat. 2021-ben pedig egy teljesen új kiállítással nyitjuk meg ismét kapuinkat"- mondta Jarábik Gabriella igazgatónő.

70 éves Jarábik Gabriella népművelő, muzeológus (+VIDEÓ)

A felújítást Dr. Praznovszky Mihály, Dr. Kovács Anna és Jarábik Gabriella kutató munkája előzte meg. A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma és szlovákiai múzeumok műtárgy-gyűjteményéből származó műtárgyak mellett magyarországi intézmények fotódokumentumai is kiállításra kerülnek. A szerzők a felújítási koncepcióba nemcsak az emlékházat, hanem a faluban található azon hét autentikus helyet is bevonták, amelyek szorosan kötődnek Mikszáth a Jó Palócok kötetben leírt történeteihez.

 

Mikszáth Kálmán Emlékház

 

A kiállítás látványterve és a kivitelezés a dunaszerdahelyi TRIKK és az MNUcreative kreatív stúdiók – Gocoň László, Németh Gergely, Tarr Kálmán és Németh Zoltán – munkáját dicséri. A megjelenő vizualitásban az alkotócsapat a grafika, interaktív elemek és kiállítási segédanyagok segítségével a játékosságra, színességre és áttekinthetőségre helyezi a hangsúlyt.

A felújítás állami költségvetésből, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkársága jóvoltából valósulhat meg.

ATEMPO.sk
Fotó: Mikszáth Kálmán Emlékház