Az online térben jubilál a Nemzetközi Jazznap – bőséges a program

Tizedik alkalommal ünneplik a nemzetközi jazznapot világszerte április 30-án. A koronavírus-járvány miatt idén is a virtuális térben tartanak koncerteket és beszélgetéseket világszerte, így többek közt Felvidéken, Magyarországon és New Yorkban is.

Magyarországon a kezdetektől, 2012-től rendeznek programokat a nemzetközi jazznaphoz kapcsolódva. A Jazznap-hu hét évvel ezelőtti indulásakor meghatározott eredeti célja változatlan: új közönséget szerezni a műfajnak.

Az idei magyarországi "villanyjazznapon" Debrecenben, Nagykanizsán, Pécsett, valamint a fővárosi jazzhelyszínek közül a Fonó Budai Zeneházban, az iF Kávézóban, a Jedermannban, az Opus Jazzclubban és a programsorozatot összefogó Budapest Jazz Clubban (BJC) rendeznek koncerteket az online közönségnek április 30-án, illetve a jazznapot megelőző két napon, 28-29-én.

Felvidéken a Jazz Club DS és a somorjai Mozi Club is rendszeresen csatlakozik az eseményhez, nem lesz ez másképp idén sem.

Bevezető programként Hol tart, mennyire nemzetközi a magyar jazz? címmel április 28-án kerekasztal-beszélgetést tartanak Borbély Mihály, Harcsa Veronika és Szalóky Béla részvételével. A házigazda, Zipernovszky Kornél arra lesz kíváncsi, hová sorolják a magyar jazzt, hiszen vendégei (összeadva) legalább száz országban adtak már koncerteket. A BJC-ben a szaxofonos Borbély Mihály fel is lép a jazznapon 20 órakor, a magyar etno-jazz népszerű előadójával, Dresch Mihállyal közös kvartettjével.

 

Sipos Dávid, Keviczky Tünde, Farkas Attila

 

A Csallóközből az online térben Sipos Dávid (szaxofon) és Farkas Attila (zongora) zenészek mellé Kevicky Tünde énekes csatlakozik és adnak közös koncertet április 30-án 20.00 órától a Mozi Clubból.

A Ráday utca most is fókuszpontja lesz a magyar jazzéletnek. A Jedermannban a többszörös díjnyertes zongorista, Oláh Krisztián játszik kvartettjével 28-án, ugyanazon a napon az utca másik klubjában, az iF kávézóban a progresszív jazz-rock hazai kiválósága, a Halper Hendrix Experiment lesz a Jazznap-hu visszatérő vendége. A szintén ferencvárosi Opus Jazz Club Gyémánt Bálint triójának újabb, már lemezen is jelent szerzeményeiből összeállított koncertjét ajánlja április 29-én, amikor a BJC-ben Nagy Emma énekesnő zenekara, a legutóbbi Müpa Jazz Showcase fődíjasa lép fel.

A Fonó Budai Zeneház Tóth Viktor szaxofonos és az ütős Geröly Tamás duóját fogadja a jazznapon 21 órától. Nagykanizsa a külföldön ígéretes karrierbe kezdett Gayer Mátyás zongoristát hívta haza, Debrecenben a nagy hagyományú Debreceni Dixieland Jazz Band lép fel a műfaj ünnepén. A Nagy Emma Quintet koncertjét a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedből április 29-én láthatjuk a Metronóm Jazz Klub Facebook-oldalán 21.00 órától.

 

Nemzetközi Jazznap

 

A központi New York-i helyszínen közép-európai idő szerinte 21.00 órától, a jazz-kedvelő színész világsztár, Michael Douglas vezetésével kezdődik a sztárparádé.

Az ötletgazda Herbie Hancock mellett többek közt John Beasley, Melissa Aldana (szaxofonos), Massimo Biolcati (bőgő), A Bu (zongora), Cyrus Chestnut (zongora), Amina Figarova (zongora), Roberta Gambarini (ének), Kenny Garrett, James Genus (bőgő), Stefon Harris (vibrafon), Ingrid Jensen (trombita), Joe Lovano (szaxofon), Rudresh Mahanthappa (zongora), Veronica Swift (ének), Antonio Sánchez (dob).

ITT NÉZD A NEMZETKÖZI ESEMÉNYEKET

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO Herbie Hancock világhírű amerikai zenész javaslatára 2011-ben nyilvánította április 30-át nemzetközi jazznappá.

EZ, ATEMPO.sk / MTI