Ők kapták a Halmos Béla-díjakat 2021-ben

ifj. Gelencsér János

2021-ben a Halmos Béla-vándordíjat ifj. Gelencsér János, a Dobroda zenekar prímása, a Halmos Béla-emlékérmet pedig Vasváry Annamária szerkesztő-műsorvezető kapta a Táncház Napja előestéjén megrendezett népzenei koncerten a Zeneakadémián, amit online közvetítettek.

Az elismeréseket 2015-ben adták át első alkalommal a legendás népzenész és kutató emlékére.

A Halmos Béla vándordíjat – amely nem más, mint Halmos Béla egykori hegedűje – olyan aktív, táncházakban muzsikáló, 40 év alatti, hagyományos népi hangszeres zenét játszó muzsikus kaphatja, aki határokon átívelő munkássága során élő kapcsolatot tart a határon túli magyar közösségekkel is.

Ifj. Gelencsér János az Egri Farkas Ferenc Zeneiskola és az Ózdi Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola tanára, a Dobroda zenekar prímása és vezetője, a Hagyományok Háza Hálózat Szlovákia állandó munkatársa.

A fiatal népzenész 2018-ban végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzene tanszékén, korosztályának egyik legsokoldalúbb, legvirtuózabb prímása, aki a hegedű mellett játszik cimbalmon, brácsán és bőgőn is.

Hangszeres és vokális népzenét gyűjtött Erdélyben és északkelet-magyarországi területeken. Fáradhatatlanul és nagy szakmai felkészültséggel, hozzáértéssel, őszinte lélekkel oktatja a felnövekvő generációt szűkebb hazájában és a felvidéki magyarok körében.

A Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia népzeneoktatójaként nagyrészt neki köszönhető, hogy a Felvidéken újra beindult a népzenetanítás.

Több prímásverseny díjazottja, 2017-ben Junior Príma díjban részesült.

 

Vasváry Annamária

 

A Halmos Béla-emlékérem a táncházmozgalom keretén belül kimagasló szakmai és közösségi „háttérmunkát” hivatott elismerni. Az érmet Halmos Béla gyerekkori barátja, Kiss B. György éremkészítő alkotta.

Vasváry Annamária a Kossuth és Dankó Rádió szerkesztő-riportere és műsorvezetője hosszú évek óta segíti a magyar népművészet, néphagyomány értékeinek a folklorisztika, néptánc és népzenetudomány eredményeinek széleskörű megismertetését.

1991 óta a Magyar Rádió népzenei műsorainak szerkesztő-riportere, számos interjút készített a néprajztudomány kiemelkedő alakjaival, a táncház, népzene és világzene jeles hazai képviselőivel. Több ízben folytatott beszélgetést Halmos Bélával a Népzene Határok nélkül műsorában, tudósított a Halmos Béla emlékkoncertekről, a Halmos Béla program működéséről, és a Halmos hagyaték sorsáról is. Többek között neki köszönhetjük a néprajzi, népzenei kiadványok ismertetését, néprajzi archívumok, múzeumok vagy kiállítások bemutatását a rádió közönsége számára.

A díjazottaknak szívből gratulálunk!

ATEMPO.sk / Hagyományok Háza