Rekordok éve – Ilyen volt Gombaszög 2014-ben

Ilyen volt Gombaszög 2014-ben

A 2014-es Gombaszögi Nyári Tábor mind létszámát, mint programkínálatát tekintve rekorder volt. Nem csak az elmúlt évtizedek legnagyobb Gombaszöge volt, de az összlátogatottságot tekintve a 2014 nyarán sorra került Tábor volt minden idők legnagyobb felvidéki magyar ifjúsági akciója.

Az internetes és a helyszíni jegyvásárlás során kitöltött regisztrációs adatok segítségével részletes statisztika készült a Tábor látogatóiról. A résztvevők összesen három kontinens tizenkét országából érkeztek, legtöbbjük, 89 százalékuk Szlovákiából jött, és csaknem minden tizedik látogató volt magyarországi. Szlovákián belül az összes magyarlakta járás képviselte magát Gombaszögön. A legtöbben a Komáromi járásból érkeztek: minden negyedik látogató a Duna-parti városból és környékéről indult útnak, maga Komárom pedig a települések versenyét is kimagaslóan megnyerte 135 résztvevővel. A járások közül a dobogóra még a Dunaszerdahelyi és az Érsekújvári járás állhatott, őket követi a Rozsnyói és a Kassai illetve a Kassa-környéki járás. Az adatok ismét mutatják, hogy a távolság nem akadály, ha Gombaszögre kell menni.

Gombaszög 2014

Kassa városából 66 látogató érkezett, Pozsonyból 54, Párkányból 40. Ugyanakkor az összesített települési rangsorban Budapest áll a második helyen, összesen 81 előadó, táborozó és vendég érkezett Krasznahorkára a fővárosból. A faluk versenyét idén Bátorkeszi nyerte kerek harminc résztvevővel, de az egy főre jutó táborozói népsűrűség rekordját Jabloncán döntötték meg, ahol minden 40 és feledik lakosra jutott egy gombaszögi táborozó.

Gombaszög 2014

A Tábor egyedi résztvevőinek száma 2014-ben 1490 fő volt. Ezen felül csak koncertjegyet 2080 látogató váltott. Habár róluk nem készült részletes statisztika, döntő többségük nagy valószínűséggel Krasznahorkáról és a Rozsnyói medencéből érkezett. Ha a táborban és csak a koncerteken résztvevő napi látogatószámot összeadjuk, 7964 főt kapunk, amivel a 2014-es Gombaszögi Nyári Tábor lett a leglátogatottabb szlovákiai magyar ifjúsági rendezvény. A legtöbb táborozó július 19-én, szombaton tartózkodott a krasznahorkai kempingben és a Királyréten, aznap összesen 2746 látogatót regisztráltak a szervezők.

A regisztráció során a szervezők arra is rákérdeztek, milyen közlekedési eszközzel érkeznek a látogatók a Táborba. Pár éve még csak néhány autó állt a kemping előtti talpalatnyi parkolóban, idén négy táborozóból három autóval érkezett. Ugyanakkor a Nyugat-Szlovákiából induló partybuszok iránt is olyan nagy volt az érdeklődés, hogy nagyobb kapacitású buszokra lett szükség. Tizenegy ember biciklivel érkezett Krasznahorkára, a helybéliek nagy része pedig gyalogosan jutott el a kempingbe.

Gombaszög 2014

A résztvevők összetételében némileg változott a kép a 2013-as Táborhoz képest: Habár a korfa arányai szinte változatlanok maradtak, jóval több fiatal dolgozó látogatott el Krasznahorkára, mint egy évvel korábban, miközben az egyetemisták száma csak kevéssel emelkedett. A jelenség magyarázata nagy valószínűséggel az, hogy végzősök diplomával a kezükben is visszajárnak a táborba, bizonyítva azt, hogy Gombaszög mára már nem csak diáktábor, hanem a szlovákiai magyar ifjúság legnagyobb találkozóhelye és fóruma. A legtöbb egyetemista Pozsonyban koptatja a padot, a második legtöbben Budapesten tanulnak, a dobogó harmadik fokán pedig a komáromi egyetemisták állnak, a dobogóról Brünn és Nyitra épp csak pár százalékkal maradt le. De idén is tiszteletüket tették több híres külföldi egyetemi város – így Róma, Párizs és Washington – diákjai is Gombaszögön. A középiskolák megmérettetésében Komárom került ki győztesként 45 diákkal, utána következik Kassa és Rozsnyó 34 és 24 diákkal.

Gombaszög 2014

Összesen négyszáznyolc sátort állítottak a táborozók, ami már egy közepes falu házszámának felel meg. A legutóbbi népszámlálás alapján csaknem ennyi ház és lakás van például Csallóközkürtön vagy épp Dunamocson.

Az állandó táborozók közül a legtöbben a Péter és a Zoltán keresztnevet viselték, a női keresztnevek csatáját a tavalyihoz hasonlóan a Katalinok nyerték holt versenyben az Évákkal és a Rékákkal. A születési adatokból az is kiderül, hogy tizenkilenc résztvevő a Táborban ünnepelte születésnapját.

A következő Gombaszögi Nyári Tábor a már megszokottnak mondható helyen és időben, július harmadik hetében, július 14. és 20. között lesz Krasznahorkán. Folyamatosan frissülő információk a Tábor honlapján, illetve a facebook-oldalon érhetőek el.

Stubendek Attila és Csambal Tamás, ATEMPO.sk