Ma van A magyar klasszikus zene napja – online programsorozat vár egész nap

Ma van A magyar klasszikus zene napja – online programsorozat vár egész nap

Ma, május 30-án, Kocsis Zoltán (1952-2016) zongoraművész, karmester és zeneszerző születésnapján indítja útjára A magyar klasszikus zene napja elnevezésű programsorozatot a Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok, számos együttese és oktatási intézménye közreműködésével.

Öt éve hunyt el Kocsis Zoltán kétszeres Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas művész, a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója, aki az elmúlt fél évszázad egyik legnagyobb hatású magyar művésze volt.

A Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok a művész születésének évfordulója alkalmából hozta létre A magyar klasszikus zene napja elnevezésű programsorozatot. A szervezők törekvése, hogy minél több helyen: koncerttermekben, iskolákban, közösségi terekben szólaljon meg magyar klasszikus zene, és gyarapodjon a magyar zene értékeinek ismerete.

A szervezők számítanak a zeneiskolák és zenei felsőoktatási intézmények fiatal tehetségeinek, a klasszikus muzsikálás magyarországi utánpótlásának a bemutatkozására, valamint új művek premierjére is. Céljuk bemutatni a hazai klasszikus zene ifjú nemzedékét. A szervezők Magyarország zenekarait és zeneiskoláit kérték fel, hogy vegyenek részt a programsorozatban, elsősorban magyar művekkel, és - a járványhelyzet miatt - készítsenek az előadásokról felvételeket. Ezeket a Filharmonikusok és a Zeneakadémia online közvetíti május 30-án, ahogy azt tették már az azt megelőző napokban is.

 

Mintegy húsz zeneiskola és több elismert együttes veszt rész a sorozatban, műsoraikban Bartók és Kodály mellett kortárs magyar szerzők művei szerepelnek.

Fellépnek a Budapesti Fesztiválzenekar és a Liszt Ferenc Kamarazenekar mellett a Győri Filharmonikusok, a Pannon Filharmonikusok, a Miskolci Szimfonikus Zenekar, a székesfehérvári Alba Regia Szimfonikus Zenekar muzsikusai és együttesei. 

A május 30-i események záró koncertje a Nemzeti Filharmonikus Zenekar fellépése lesz a Zeneakadémia Nagytermében, Madaras Gergely vezényletével, Devich Gergely csellóművész közreműködésével. A műsorban szerepel Fekete Gyula Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerzőnek, a Zeneakadémia rektorhelyettesének és tanszékvezetőjének új kompozíciója, valamint Erkel Ünnepi nyitánya, Bartók-Serly Brácsaversenye (cselló átirat), Dohnányi Szimfonikus percek című darabja, Kodálytól a Galántai táncok és Liszt második magyar rapszódiája.

 

A magyar klasszikus zene napja Kocsis Zoltán emlékére - a Nemzeti Filharmonikus Zenekar online koncertje

Viva La Viola! - három hangverseny a Concerto Budapesttel online (VIDEÓ)

A magyar klasszikus zene napja - a Pannon Filharmonikusok hangversenye (VIDEÓ)

A magyar klasszikus zene napja - a Liszt Ferenc kamarazenekar online koncertje

A magyar klasszikus zene napja - A Mendelssohn Kamarazenekar online koncertje

A magyar klasszikus zene napja - a Budafoki Dohnányi Zenekar online koncertje Kocsis Zoltán emlékére

 

Vigh Andreát, a Zeneakadémia rektora a program alapítása alkalmából hangsúlyozta: Kocsis Zoltán az akadémia tanára volt, aki a hallgatókkal nemcsak mesterkurzusokon foglalkozott, hanem karmesterként a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarát is vezényelte.

"Megható volt, ahogyan át akarta adni a tudását. Fizikai mivoltában nincs velünk, de emléke, művészete az évek múltával sem halványul" - tette hozzá.

Herboly Domonkos, a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója azt hangsúlyozta, hogy a Nemzeti Filharmonikus Zenekar név hallatán mindenkinek a legmagasabb művészi színvonal jut eszébe. Kocsis Zoltán főzeneigazgató 1997-től kezdett dolgozni a zenekarral. "Az ő tehetségének, kíméletlen maximalizmusának gyümölcse ez a minőség. Emléke pedig arra kötelez bennünket, hogy bemutassuk, a magyar klasszikus zene és a magyar zenei tehetség valódi zenei nagyhatalommá teszi Magyarországot" - tette hozzá.

A kezdeményezés hosszú távú célja, hogy új magyar klasszikus zenei művek szülessenek. A szervezők reménye szerint jövő évben a csatlakozó zenekarok és intézmények támogatásra is pályázhatnak majd.

 

A TELJES PROGRAM

EZ, ATEMPO.sk / MTI