Meghalt Szappanos György virtuóz basszusgitáros

Meghalt Szappanos György virtuóz basszusgitáros

"Elment a Szapi" – osztotta meg közösségi oldalán Borlai Gergő világhírű dobos. Szappanos György, az egyik legjobb magyar basszusgitáros 55 éves korában hunyt el.

A hardrock.hu-n közzétett információ szerint Szapi pár nappal ezelőtt stroke-ot kapott, és bár az orvosok mindent megtettek, hogy stabilizálják az állapotát, végül nem tudták megmenteni.

 

 

Szappanos György, akit kétszer is megválasztották az év basszusgitárosának 1966. február 14-én született. Az általános iskolai évek alatt zongorázni és gitározni tanult, s utóbbi iránt kezdett el intenzívebben érdeklődni, amikor megkapta első Jolana basszusgitárját. Beiratkozott egy zeneiskolába, ahol Török György jazzgitáros növendékeként kezdett tanulni kottaolvasást, zeneelméletet. Ekkor kezdődött a jazz iránti rajongása, melyet azóta is a leginspiratívabb, legkimeríthetetlenebb műfajnak tartott - jóllehet nem tartotta magát klasszikus értelemben vett jazz zenésznek. Felvételt nyert a Konzervatóriumba, ahol akkoriban még nem létezett basszusgitár szak - így a nagybőgőt választotta, de azután ismét visszatért a basszusgitárhoz.

 

 

Pályája kezdetén többek között a Mos-Oiban is játszott, de nyughatatlan személyiség volt, így megannyi rock illetve jazz együttesben megfordult. Basszusgitározott Babos Gyula és Tátrai Tibor mellett, olyan zenekarokban csapott a húrok közé, mint a Tátrai Band és a Boom Boom.

 

 

Vágyott a saját projektekre is, ezért Mohai Tamással és Hirlemann Bertalannal megalapította a legendás Háború zenekart, amely meghozta számukra az eMeRTon-díjat. 2003-ban létrehozta saját jazz-rock zenekarát Full Playback néven, és rendszeresen lépett fel Nagy János zongoristával is. Az évtizedes közös munka számos közös projektet eredményezett, például Nagy János Hasbeszélő című kortárs báboperájában is Szappanos György zenélt, ezzel is bizonyítva sokszínűségét és műfaji határokat nem ismerő tudását.

 

 

Megfordult olyan zenekarokba is mint a Free Style Chamber Orchestra, a Tumba Y Quema, a Tóth Sándor Quintet, Pálinkás Gergely és zenekara, ill. a Libido nevű együtteseben is.

ATEMPO.sk / BMC