Minőségi programmal jön a FolkSzöglet a Gombaszögi Nyári Táborban

Hamarosan kezdődik a Gombaszögi Nyári Tábor, az egyik legnagyobb felvidéki magyar összművészeti fesztivál. Összeállt a tábor FolkSzögletének idei programja, amely a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia csapatának köszönhetően ezúttal is nagyon gazdag lett.

A FolkSzöglet első ízben 2017-ben egyéni kezdeményezésre került megrendezésre egy négy estéből álló népzenei koncert- és táncházsorozat formájában, mely nagy sikert aratott a táborozók körében. Ennek köszönhetően a 2018-as évben már a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia vállalta fel a program szervezését és lebonyolítását a tábor egész időtartama alatt.

A színpaddal, tánctérrel kialakított FolkSzöglet mára a tábor egyik leglátogatottabb helyszíne lett. A négy nap alatt ezúttal kilenc népzenei és világzenei koncerttel, tánctanítással és táncházakkal, kézműves foglalkozásokkal, fotókiállítással és a folkkocsmával várják az érdeklődőket.

Ott lesz többek közt a Pósfa Zenekar, Korpás Éva, a Fonó Zenekar, az Esszencia Zenekar, Pál István Szalonna és Bandája, a Kerekes Band, Balogh Kálmán & The Gipsy Cimbalom Band, az Ötödik Évszak, valamint Ferenczi György és a Rackajam is.

Tehát mindenképp érdemes lesz meglátogatni ezt a helyszínt is.

 

Program

Július 14. (szerda)

19.00 Pósfa Zenekar

A zenekar egy erdélyi kirándulásnak köszönheti megalakulását. Egy kalotaszegi népzene- és néptánctábor táncházában ismerkedtek meg a népzene és néptánc hangulatával, majd hazaérve eldöntötték, muzsikálni fognak. Azóta a népzene megváltoztatta az életüket. Azt mondják, mivel Felvidékiek, főleg felvidéki népzenét játszanak és bármi olyan stílushoz szívesen nyúlnak, amiben fantáziát látnak.
A Kárpát-medence egykori falusi vonós cigányzenekarainak zenei világát igyekeznek feleleveníteni, visszahozni a köztudatba és megkedveltetni a jövő generációival. A zenekar neve a megalakulásának helyéhez köthető, a Gelle községet alkotó nyolc falu egyikéhez, Pósfához.

21.30 Pál István Szalonna és Bandája

A Magyar Örökség díjjal kitüntetett zenekar, hivatásként választotta a Kárpát-medence kultúrájának megőrzését és átörökítését. Egy olyan kultúrának, melynek gyökerei többszáz esztendőre tekintenek vissza és amely kultúra jelenthet igazi erőt megmaradásunkhoz.
A zenekar tagjai jelenleg a Magyar Állami Népi Együttes muzsikusai. Koncertjeiken megszólalnak a Kárpát-medence leggyönyörűbb muzsikái. Fontosnak tartják a hagyomány megőrzését, ezért a koncertezés mellett a népzeneoktatásban is nagy szerepet vállalnak.

22.30 Táncfórum Est - muzsikál a Pósfa Zenekar, táncoktatók Domján Máté és párja

 

Július 15. (csütörtök)

16.00 Tánctanítás - bemutatkozik és muzsikál az ipolysági Húros Banda

Az ipolysági Húros Banda 2018 őszén alakult a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia és a FolkHont jóvoltából. Céljuk, hogy a mai Magyarország, Erdély, s persze a Felvidék tájegységeinek népzenéjét magukévá tegyék.

19.00 Muzička

Szeretik a folklórt a valódi földszagú formájában, úgy ahogy a legkevésbé kiművelt, giccses, intézményesített vagy nemzetébresztő…, és remélik, hogy az előadásaikból ez hallható is.

21.00 Balogh Kálmán & The Gipsy Cimbalom Band feat. Branka

A ’93-ban alakult Gipsy Cimbalom Band hat virtuóz muzsikus kísérlete a roma muzsika, a jazz, a flamenco, a szving, a klezmer és a ragtime ötvözésére. A végeredmény: páratlanul változatos és univerzális, minden pillanatban újabb és újabb meglepetést rejtegető zene. A zenekarnak sajátos és különleges világa van, melybe belefér számos európai ország, amelyben cigányok játszanak népzenét, jazzt, vagy bármiféle szórakoztató zenét: belefér az instrumentális és a vokális muzsika, s bár a hangszerelés Balogh Kálmán cimbalma köré rendeződik, a bőgőre, hegedűre, gitárra vagy trombitára sem kevesebb fény vetül.
A formációhoz ezúttal a magyar-szerb származású énekesnő, Básits Branka és Barity Zorán harmonikás csatlakoznak. Branka jelenléte új utakat nyithat meg a zenei együttműködésben, hiszen a magyar és szerb népdalok mellett a balkán zenéjét is hitelesen adja elő, szenvedélyes és egyedi előadásmódja révén pedig azonnal magával ragadja a közönséget. Zorán autentikus balkáni harmonikajátéka egészíti ki a zenekar megújult repertoárját.

Balogh Kálmán – cimbalom
Básits Branka – ének
Bede Péter – szaxofon
Frankie Látó – hegedű
György Mihály – gitár
Kovács Ferenc – trombita, hegedű, ének
Novák Csaba – bőgő
Barity Zorán – harmonika

22.30 Táncház - az éjszakai táncházban muzsikál a Pósfa Zenekar

 

Július 16. (péntek)

16.00 Tánctanítás - bemutatkozik és muzsikál a füleki File Banda

A File Banda 2018 augusztusában alakult, melynek tagjai a füleki Művészeti Alapiskola növendékei, illetve a Rakonca Néptáncegyüttes táncosai. A helyi népzeneoktatás 2018 áprilisában indult be a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia támogatásával, a zenekar tagjainak egy része is ekkor kezdte hangszeres tanulmányait. Tanáruk a Junior príma díjas, Ifj. Gelencsér János. A banda jelenleg a Füleki Városi Művelődési Központ égisze alatt működik.

18.00 Mesekocsma Felnőtteknek (mesemondó: Bukovics János)

A Galgamenti Művészek Egyesületének mesemondói, Bukovics János (a Magyar Kultúra Lovagja) a Gombaszögi Nyári Táborban a mesemondást-mesehallgatást népszerűsítő „hadjáratra” indul. Rendszeresen fellép gyermek és felnőtt közönség előtt, csendes könyvtárakban és nagyrendezvények színpadjain egyaránt. Túlzás nélkül állíthatjuk, bejárta az országot keresztül-kasul.

19.00 a Fonó Zenekar Agócs Gergellyel

Az 1997-ben alakult Fonó zenekar hangzásának fő profilját a magyarság, valamint a Kárpát-Medence egyéb népeinek hangszeres és vokális zenei hagyománya, illetve a hiteles tolmácsolásra törekvő feldolgozások alkotják. Az együttes muzsikusai a népzene előadását, oktatását és kutatását hivatásszerűen művelik, emellett gyűjtéssel is foglalkoznak, melynek tapasztalatait zenei arculatuk kialakításában hasznosítják.

21.30 az Esszencia Zenekar Lakatos Róberttel

Népzene, klasszikus zene és jazz, idős és fiatal, régi és új, nő és férfi, vidám és szomorú, hagyományos és progresszív. EZ AZ ESSZENCIA…
…ahol a világ sokszínűségéből fakadó ellenétek éppolyan természetességgel léteznek együtt és egymás mellett a zenében, amire a való életben is vágyunk, tisztelve egymást, tanulva a másiktól.
Az Esszencia Produkció nem hasonlítható más, hagyományos népzenét játszó zenekarokhoz.
Tagjai kiforrott, egyénenként már elismert előadó- és zeneművészek találkozása. Együtt muzsikálásuk abbéli örömüknek kifejezése, hogy sokféleségükben megtapasztalhatják az egységet és ezáltal létrehoznak egy csakis rájuk jellemző belső harmóniát.
Vállalva az ehhez szükséges nyitottságot, képesek megszólaltatni a világ hangjának egy csakis rájuk jellemző, őszinte és persze jellegzetesen magyar, lecsöpögtetett Esszenciáját.

22.30 Táncház - az éjszakai táncházban muzsikál Nagy Csomor András és zenekara

00.00 Kerekes Band

A kétszeres Fonogram-díjas Kerekes Band útja a fülledt hangulatú moldvai, gyimesi táncházaktól a világzenei nagyszínpadokig több mint 20 évet ölel fel. Ezalatt a több mint két évtized alatt hozták létre azt a hangzást, amely összetéveszthetetlen a hazai és nemzetközi világzenei színtéren. A moldvai zene pulzálását idéző tempó kiegészülve a riffközpontú furulya és koboz témákkal, másnéven Ethno Funk.
A kezdetektől kísérletező ötösfogat hangzása azonban legalább annyira ered a rockzenéből, mint a hagyományos pásztorzenéből. A furulyahangzás spektrumát kitágító Fehér Zsombor, nemcsak a gyimesi népzenét, hanem Jimi Hendrix gitárhangzását is hosszasan tanulmányozta, hogy egy olyan sajátos pszichedélikus, riffes játékot fejlesszen ki, ami a zenekar egyedi soundját adja. A táncházakban edződött, de a rockzene energiáiból táplálkozó koboz és brácsa lüktetése, Námor Csaba és Csarnó Ákos kezében tovább erősíti a hagyományos zene béklyóitól megszabadult ethno funkot, ami végül a hazai stoner nagyágyú, Sohajda Péter, és a kettő-négy specialista, Fehér Viktor kezében formálódik egésszé.

 

Július 17. (szombat)

15.00 Korpás Éva - Libidaridom

2018 májusában jelent meg Korpás Éva és zenekara gyerekeknek készült, Libidaridom című világzenei albuma. Szólókarrierje előtt az autentikus népzenével jegyezte el magát – tizennégy éven át a Tükrös együttes énekese volt -, 2007 óta azonban a világzene is foglalkoztatja. Eddig négy világzenei szólóalbumot jelentetett meg: két gyermekeknek szólót, Csalogató és Szól a kakas címmel, kettőt pedig – Szerelem, szerelem és Fecském – felnőtteknek. 2015-ben, A pozsonyi sétatéren címmel látott napvilágot felvidéki autentikus népzenét és népi játékokat tartalmazó gyereklemeze; 2018 májusában pedig a Libidaridom, egy szintén gyermekeknek szánt világzenei album. Muzsikustársai között rangos művészeket találhatunk: dolgozott Balog Kálmán cimbalomművésszel, közreműködött Berecz András albumán, és közös gyermeklemezt készített Malek Andreával. Saját zenekara, valamint világzenei együttese mellett a Rendhagyó Prímástalálkozó szólóénekese is.

16.00 Tánctanítás - muzsikál Nagy Csomor András és zenekara

18.00 Mesekocsma Felnőtteknek (mesemondó: Bukovics János)

A Galgamenti Művészek Egyesületének mesemondói, Bukovics János (a Magyar Kultúra Lovagja) a Gombaszögi Nyári Táborban a mesemondást-mesehallgatást népszerűsítő „hadjáratra” indul. Rendszeresen fellép gyermek és felnőtt közönség előtt, csendes könyvtárakban és nagyrendezvények színpadjain egyaránt. Túlzás nélkül állíthatjuk, bejárta az országot keresztül-kasul.

19.00 Ferenczi György és a Rackajam

A Rackajam a magyar kultúra és a rock ‘n’ roll forradalom tiszteletét ötvözi műsorában: forradalmi költők versei, a kalotaszegi hajnali Petőfi és Gérecz Attila férnek és forrnak össze Hendrix zenéjével. Egyszerre építkezik amerikai zenei hagyományokból és forradalmi magyar költők műveiből, azt vallják: egy nemzet szabadságharca mindig megmutatja az illető nemzet igazi arcát.

22.00 Ötödik évszak

Az Ötödik évszak népzenei hangszereléssel játszott akusztikus városi zene – melankolikus romantikával idéz meg egy olyan Budapestet, ahol egyszerre érződik a magyar népi hagyomány szellemisége és a párizsi szalonok világának hatása. A városi környezet és a tradíció tisztelete játékosan ötvöződik zenéjükben.
A zenekar tagjai magas fokon művelik a népzenét, számaik magját a hiteles kárpát-medencei népzene adja, ebből a biztos alapból indulnak az improvizatív műfajok és a sanzonok világa felé.
Az Ötödik évszakot a WOMEX 20 héttagú zsűrije beválogatta a regionális Duna-színpad fellépői közé. Koncertjüket a Budapest Ritmo feat. WOMEX fesztiválon, a Müpa színpadán hallgathatjátok majd meg.

23.30 Táncház - az éjszakai táncházban muzsikál Nagy Csomor András és zenekara

EZ, ATEMPO.sk / Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia