Eperjes Károly rendezésével indítja a nyarat a Komáromi Jókai Színház

A Komáromi Jókai Színházban a 2020-as év végén kezdődtek Szigeti József A vén bakancsos és fia, a huszár próbái. A járványhelyzet azonban rögtön az elején megnehezítette az alkotók dolgát. A próbafolyamat sajnos februárban megszakadt. Négy hónap után látott újra neki a társulat a próbáknak. Az eredményt 2021. július 9-én, pénteken 19 órai kezdettel tekinthetik meg először a színház bérletes nézői.

Az előadás rendezője Eperjes Károly Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész és rendező, a díszlet és a jelmezek Gyarmathy Ágnes tervei alapján készültek. Az előadás Horváth Z. Gergely átirata alapján készült, dramaturgként Garajszki Margit dolgozott a produkcióban. A zenés-táncos előadás koreográfusa Gálik Gábor volt.

 

Komáromi Jókai Színház

 

A vén bakancsos és fia, a huszár az egyik legismertebb magyar népszínmű a legsötétebb Bach korszakban, 1853-ban született. Főhőse Sugár Mihály, a napóleoni háborúkban kiszolgált baka (bakancsos), fia, a huszár pedig az 1848-as szabadságharcban veszíti el karját. Apa és fia, két generáció, amely ugyanazt a modellhelyzetet éli meg: komolyan véve a felettük álló hatalmat, háborúba mennek, testi épségüket, egészségüket sem kímélve áldozatot hoznak a királyért, a hazáért, az otthonmaradókért, civil, hétköznapi életükben azonban kisemmizettekké, földönfutóvá vállnak éppen azok által, akik miatt az áldozatot meghozták. Ilon, a zsugori és nagyravágyó kocsmáros lánya a szegény bakancsos fiát, a huszárt szereti. Ám anyja fondorlatokkal, csellel elejét veszi a násznak. Ő többre, gazdagságra vágyik, s ezt lánya férjhez menésével akarja elérni. Nem kell azonban félteni a csavaros eszű magyar bakát, kígyóvá válik a kígyók között, és csellel legyőzi a zsugori sváb kocsmárosnét, így a történet végén a szerelmesek egymásra találnak, mindenki elnyeri méltó jutalmát, vagy éppen büntetését.

 

Komáromi Jókai Színház

 

Sugár Mihályt, a furfangos öreg bakancsost Dráfi Mátyás Jászai Mari-díjas, érdemes művész, a számító kocsmárosnét Varsányi Mari alakítja. A fiatal szerelmespár Matusek Attila és Bencsík Stefánia e. h.

További szerepekben a Jászai Mari-díjas Fabó Tibort, Szabó Viktort és Hostomský Fannit, valamint Méhes Gergelyt / Mácsik Bencét láthatják a nézők.

 

Komáromi Jókai Színház

 

Az előadásban megszólaló dalokat élő zenei kísérettel adják elő a színészek. A zenekart tagjai: Kónyai Flórián (hegedű), Baranyai Lajos (klarinét), Orsós Tamás (brácsa) Hanusz Zoltán (nagybőgő).

Tánckar: Gálik Gábor, Gálik Klaudia, Barthalos Kristóf, Nagy Áron. További közreműködők: ifj. Erdélyi Zoltán, Leczkési Dóra, Nagy László, Pálinkás Andrássy Zsuzsanna, Sipula Zoltán, Varga Benjámin.

 

Komáromi Jókai Színház

 

Hosszú idő után először most van lehetőség arra, hogy teljes nézőtér előtt játsszon a társulat, az előadás alkotói, színészei nagy örömmel várják a találkozást.

A bemutatót követően még négy további előadás ad lehetőséget a kellemes nyáresti kikapcsolódásra: július 10-én, szombaton 19 órakor, 11-én, vasárnap 15 órakor, 23-án, pénteken és 24-én, szombaton pedig 19 órakor kezdődnek az előadások.

 

ven-bakancsos10
ven-bakancsos11
ven-bakancsos12
ven-bakancsos13
ven-bakancsos14
ven-bakancsos15
ven-bakancsos2
ven-bakancsos3
ven-bakancsos4
ven-bakancsos5
ven-bakancsos6
ven-bakancsos7
ven-bakancsos8
ven-bakancsos9

ATEMPO.sk
Fotó: Dömötör Ede