Ismerjük meg tánckultúránkat - oktató-sorozat indult a felvidéki tánchagyományokról

A Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia a hazai magyar tájegységeket bemutató több részes oktatóvideó-sorozatot készít a néptánc iránt érdeklődő pedagógusok, csoportvezetők és táncosok számára.

A specifikus weboldalon a szakértők röviden ismertetik a tájegység alapvető történeti és néprajzi hátterét. A filmekben a gyűjtések alapján rekonstruált és újraértelmezett táncok részletes bemutatása mellett áttekintést nyújtanak a tájegységre jellemző zenei stílusra, dallamvilágra és a népviselet használatra is.

Az archív fotók és a táncos gyűjtések könnyen elérhetőkké válnak a Zenetudományi Intézet és a Néprajzi Múzeumnak segítségével.

Az oktatóvideók, ill. a megírt anyagok előkészítésén és kivitelezésén elismert szakmai csapat dolgozik, akik az elmúlt 20 évben behatóan foglalkoztak az adott tájegység tánc-, zene- és viseletkultúrájával:

Néprajzi és népzenei szakértő: Dr. Agócs Gergely

Néptáncszakértő: Baráth Kitti, Gálik Gábor, Gálik Klaudia, Konkoly László

Viseletszakértő: Nagy Myrtil

A céljuk az, hogy az elkészített oktatói segédanyag, zene- és viselethasználati útmutatók segítségével könnyebbé váljon a szlovákiai magyarság hagyományos tánckultúrájának oktatása mind a gyermek, mind a felnőtt néptáncoktatásnál határainkon innen és túl.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Az Ipoly mente magyar tánchagyományavolt az első bemutató és oktatói segédanyag, zene- és viselethasználati útmutató, ami elkészült. Hamarosan következik majd Csallóköz, Vág-Garam köze, Zoborvidék, Gömör, Kassa-vidék, valamint Bodrogköz tájegységek kidolgozása is.

 

Ipoly mente magyar tánchagyománya

Dr. Agócs Gergely az Ipoly mente földrajzi elhelyezkedését, a tájegység általános jellemzését írta le, térképpel csatolva. A rövid leírás után a bemutató-, majd oktatóvideók következnek, ahol látható lassú és friss csárdás, dudatánc, páros juhásztánc és friss csárdás, verbunk, polgári táncok az Ipoly mentéről.

Konkoly LászlóAz Ipoly mente magyar tánchagyománya” c. írásában a tájegység tánctípusairól olvashatunk részletes jellemzést, valamint az Ipoly menti táncos gyűjtések jegyzékét találhatjuk.

Az archív videófelvételek fejezet után ismét Dr. Agócs Gergely jegyzeteit olvashatjuk, aki az Ipoly mente zenei örökségéről írt, majd archív fotókat láthatunk a hajdani zenészekről, zenekarokról, énekesekről, dudásokról és hagyományőrzőkről.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

A későbbiekben Nagy MyrtilAz Ipoly mente viseletének színpadi alkalmazása” c. publikációjában ír a gyermekek, férfiak, a dél-nyugati nők, Ipoly mente középső részeinek (a Kelenyétől Kóvárig terjedő régió), a hegyekaljaiaknak (Gyürkitől Lukanényéig), Az Ipoly mente keleti részeinek viseletéről.

RÉSZLETEK A WEBOLDALON

A viseletleírás követően három képgalériában vannak összegyűjtve talán a legszebb és a tájegységre legjellemzőbb elemek.

Az első galéria ingvállas mellényes és hosszú ujjú blúzos vagy lipityős viseleti összeállításokat tartalmaz, melyhez eredeti és az eredeti alapján rekonstruált darabokat válogatták.

A második galéria gazdagon díszített ingeket, bőgatyás és rekonstruált priccses nadrágos viseleti összeállításokat tartalmaz.

A harmadik galéria válogatás Ipoly mente hagyományos női főkötőiből és hátrakötő kendőinek e vidékre jellemző megkötéseiből. A főkötők stílusgazdagságában bővelkedő régiót a galéria a teljesség igénye nélkül mutatja be. 

A Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia a nagyszabású hazai magyar tájegységeket bemutató több részes oktatóvideó-sorozatával egy fontos missziót kezdett el, amely nagyban segíti a hivatásos és a nem hivatásos folklór művészettel foglalkozó embereket, együtteseket, csoportokat.

Csáky Máté, ATEMPO.sk