Egy újabb sikeres év a Csemadok Csábi Alapszervezete mögött

Egy újabb sikeres év a Csemadok Csábi Alapszervezete mögött

Már több mint 10 éve indult újra a Csemadok Csábi Alapszervezetének aktív munkája, amelynek köszönhetően ez idő alatt közel száz zenész, zeneszerző, orgonaművész, színész, előadóművész fordult meg a felvidéki Csáb községben.

Többek közt olyan programsorozatok születtek, mint a Hajnalok Völgye kortárs kórusfesztivál, Csábi ORGONAestek, HANG-ÁR, vagy a Csábi Színházi Esték. Könyvek, CD-k, honlapok láttak napvilágot és útnak indult az ATEMPO.sk zeni-kulturális portál is.

Ezt a munkát végzi a szervezet évről-évre a község és Felvidék hírnevének öregbítésére.

A 2018-as évnek is számos tervel indult csapat, amiből igyekeztek minél többet megvalósítani.

 

Az évet egy visszaemlékezéssel indították, elmúlt 10 évre tekintettek vissza a március 23-án megrendezett ünnepi Csemadok évzárón.

Előtte március 18-án a művészeti iskola és az alapiskola diákjainak, a 2017-ben alakult Szeder Kórusnak, Baráz Ádám magyarországi zongoraművészeknek, valamint Híves István, Híves Boglárka, Máth Bianka közös zenélézének lehettünk tanúi a Március idusai ünnepi műsor keretében. A program végén meglepetésként helyi zenészek és énekesek közösen adtak elő közkedvelt magyar dalokat.

Áprilistól ingyenes néptáncoktatást indítottak Táncra fel … címmel, ahol helyi fiatalok, házaspárok tanultak heti rendszerességgel Simoncsi Sára vezetésével. Koreográfiájukat a szederFESZT színpadán mutatták be nagy sikerrel.

Nyár elején, június 23–én és 24-én negyedik alkalommal került megrendezésre a szederFESZT zenei fesztivál, melynek a társszervezője az alapszervezet. A két nap alatt 7 zenekart, egy színházat és további fellépőket láttak vendégül Csábon. Köztük volt pl. az Unique, The Blackbirds, Arizóna és az Estendøn is.

Szeptember 12-e és 16-a között került megrendezésre a 250 éves csábi Szűz Mária Szent Neve Plébániatemplom ünnepségsorozata, melynek szervezésében szintén részt vett az alapszervezet. Koncertek, előadások, családi programok, könyvbemutatók, szoboravató és ünnepi szentmisék várta mindenkit az öt nap alatt.

Az ünnepségsorozaton került bemutatásra két kiadvány, a STÁCIÓK - 250 éves a csábi Szűz Mária Szent Neve Plébániatemplom, valamint az URAM, JÓ NEKÜNK ITT LENNI - Régi magyar egyházi énekek tára, melyek a szervezet kiadásában jelentek meg.

Több rendezvényen is különdíjakat adott át a Csemadok Csábi Alapszervezete. Az április 26-a és 28-a között megrendezett XXVII. Tompa Mihály Országos Versenyen három elismerést adtak át Rimaszombatban. Szeptember 8-án Dunaszerdahelyen, a 4. Szlovákiai Magyar Könnyűzenei Szemlén pedig két zenekart díjaztak.

Tovább folytatták az ATEMPO.sk országos zenei internetes portál működtetését, melynek célja a szlovákiai magyar kórusok, zenekarok, jazz-, világ- és népzenei együttesek összefogása és informálása.

Ezen kívül a szeder.sk, dalegylet.com és fesztival.dalegylet.com weboldalakat is üzemeltetjték.

A szervezet égisze alatt 2017-ben alakult a Szeder Kórus, amely elsősorban a néphagyományok, népdalkultúra ápolását tűzte ki célul. 2019-ban fellépett többek közt a csábi egyházi és világi rendezvényeken, de Bátorfaluban is képviselte községet.

 

A Csemadok Csábi Alapszervezetének sokoldalú tevékenysége figyelemre méltó és átlagon felüli. Fontos szerepet tölt be a felvidéki magyar zenei, kulturális életben.

Ezeket a célokat az önkéntes munkáknak, valamint a támogatóknak, támogatásoknak köszönhetően tudják elérni. Köszönet jár azoknak, aki már évek óta mögéjük állnak, első sorban Csáb községnek, a Kisebbségi Kulturális Alapnak, valamint a BGA-nak és a Magyar Kormánynak.

Az áldozatos munka meghozza gyümölcsét és mindez közösségünk javára, a magyar kultúra fennmaradására szolgát, szolgál és fog szolgálni.

2020-ban újabb tervek várnak megvalósításra, hogy további színvonalas rendezvényeket, eseményeket, példamutató értékeket tudjanak a községben, a régióban és egész Felvidéken felmutatni.

ATEMPO.sk