A Benkő Géza Stúdiószínpadon debütál Soóky László utolsó monodrámája

Soóky László Assziszi Szent című abszurd játékát már az előző évben szerették volna műsorra tűzni az alkotók, de a járványhelyzet sajnos – oly sok minden más rendezvénnyel együtt – lehetetlenné tette a bemutatását.

Az Assziszi Szent Soóky László utolsó monodrámája, a történeti trilógia (A nagy (cseh)szlovákiai magyar csönd, az Egy disznótor pontos leírása és A nagy (cseh)szlovákiai magyar forradalmi gulyásparti) tragikomikus epilógusa.

„A gyávaság kisebbségi létünk kulcsa. Ez a kulcs a semmi lakatján fityeg. A gyávaság nem velünk született erény, de nem ám! Anyánk nem lehetett gyáva, hiszen világra hozott minket; mindegyikünket egy-egy anya. Ebbe a közegbe. Gyávaságunk szerzett gyönyör, valami pajkos idomítás részeredménye. Idomáraink idomítási eszköze a hazug, ám rendkívül szenvedélyes demagógia. Fekete mágia: gyönyörűséges rontás.” (Soóky László)

 

Culka Ottó, Molnár Xénia

 

Ebben a játékban már nincs történelmi helyzet, sem kitörési lehetőség, a mesélő már nem létező helyszínről tudósít, s meséli el, milyen körülmények között futott zátonyra egyik-vagy másik változtatási szándék.

Ehelyett a főszereplő kemény, ironikus hangvételben, de önmagát sem kímélve, összegzi az elmúlt évtizedek eredményeit: eltűnődik az elhalasztott lehetőségeken, elemzi a túlélési stratégiákat, felvázolja az önfelmentés és a gyávaság következményeit.

 

Culka Ottó, Molnár Xénia

 

A rendező Telihay Péter így vall az előadásról: „Soóky Laci utolsó színpadi szövege vádbeszéd. (Ez is az eredeti címe: Assziszi szent vádbeszéde). Elkeseredett düh, kíméletlen, megátalkodott szomorúság és vitriolos irónia a kerozin Soóky szárnyaló átkainak turbináiban. A hős, aki az életét is kockára téve nekiment minden sorompónak átvitt és valóságos értelemben is, most összegez. Keserű, néha bántó, a személyeskedéstől sem mentes szövegének, mellyel népét és vezetőit ostorozza, saját sorsa és története ad hitelt.

A mi előadásunk azonban túllép a szerző által kínált kereteken. Show ez, konferansz, stand up comedy, kabaré. Egy vidéki hakniművész utolsó nagy dobása, privát küzdelem az elmúlással. A művész agóniája szimbólum: a közösség elmúlásának, hosszú agóniájának szimbóluma, melyből vétetett.”

 

Culka Ottó, Molnár Xénia

 

Az előadás címszerepében Culka Ottót, a Komáromi Jókai Színház művészét láthatják az érdeklődők, Klaudia, Assziszi aszisztense Molnár Xénia. Az előadás zenei munkatársa Pálinkás Andrássy Zsuzsanna, az előadás díszlete Telihay Péter tervei alapján készült. Dramaturgként Varga Emese dolgozott a produkcióban.

Az Assziszi Szent című produkció 2021. augusztus 17-én, kedden 19.00 órai kezdettel kerül bemutatásra a Komáromi Jókai Színház Benkő Géza Stúdiószínpadán. Az előadás a Kisebbségi Kulturális Alap támogatásával jött létre.

ATEMPO.sk
Fotó: Dömötör Ede