Eurovíziós Dalfesztivál - A Dal: idén is lesz akusztikus verseny

New Level Empire

Idén is megrendezik az akusztikus változatok versenyét A Dal, az Eurovíziós Dalfesztivál magyar válogatója 30-as elődöntőjébe jutott számok között. Az akusztikus felvételekről a nézők szombattól egy Facebook-applikáció segítségével voksolhatnak.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) a Petőfi Rádióval közösen tavaly indította az akusztikus dalok versenyét. Ennek lényege, hogy A Dalban versenyző előadók és számok nemcsak a hivatalos kiírásban, a köztévén látható showműsorban versenyeznek egymással, hanem ettől függetlenül is, az akusztikus változatokkal. A tavalyi akusztikus versenyt a Muzikfabrik nyerte a This Is My Life című dallal.

Az idei akusztik versenyben lesz néhány változás a tavalyihoz képest. Míg 2014-ben élőben voltak hallhatók az akusztikus produkciók a Petőfi Rádióban, idén előre felveszik a dalokat a Bródy Sándor utcai 8-as stúdióban; ez a folyamat jelenleg is zajlik. Az akusztikus dalok bemutatásakor az előadók változatlanul élőben beszélgetnek a Petőfi Rádió műsorvezetőjével, és az egyes számok naponta kétszer lesznek hallhatók. A felvételeket feltöltik a YouTube-ra.

A szavazás egy Facebook-applikáció segítségével történik. Csak az szavazhat, aki lájkolja a hivatalos oldalt, a mediaklikk.hu-t, ott lehet megnézni a videókat egy bélyegképben és naponta egyszer szavazni. A szavazás állása nyomon követhető. Az akusztik szavazást január 24-én szombaton, A Dal első elődöntőjébe sorolt tíz dal elhangzása után indítja el Harsányi Levente, a Dal backstage, illetve a műsor után az M2-n látható új műsor, A Dal+ műsorvezetője.

Az elődöntők dalainak akusztikus változataira hat napon át, a következő pénteken 24 óráig lehet voksolni, a három elődöntőből hat-hat akusztikus dal jut tovább az online szavazatok alapján. Ezt követően már 18 dalra lehet folyamatosan az utolsó középdöntő (február 21., szombat) előtti pénteken 24 óráig szavazni. A Dal február 28-i döntője előtt néhány nappal kiderül, ki nyerte akusztikus dalával a szavazást. A győztes díja idén is egy akusztikus koncert a Petőfi Rádió sorozatában, illetve szereplés A Dal 2015 döntőjének megnyitóján.

ATEMPO.sk / MTI