Válasszuk a hazait! – kéri bérlethirdetésében a Komáromi Jókai Színház

Válaszd a hazait! Szól a friss Külhoni Magyarságért Díjas Komáromi Jókai Színház idei szlogenje, arra biztatva mindenkit, nézze meg egy szlovákiai magyar színház előadásait, azokban pedig számos itthonról indult színészt és színésznőt: Gubík Ágit, Jókai Ágit, Kerekes Vicát, Rancsó Dezsőt.

Üvegekbe zárva sorakoznak az új előadások rekvizitumai a plakáton – Sátor Dénes iparművész és grafikus kiváló munkája – akár a hazai ízek befőttként, lekvárként a háziasszonyok polcain.

Egy remek stáb tagjai, (Laczkó Sándor rendező, Angyal Gábor operatőr, Lakatos Róbert zeneszerző, Olasz István, Culka Ottó színészek) egy nagyszerű kisfilmben fogalmazták meg, miért jó a hazai, még ha éppen színház is. Az üzenet tiszta és világos.

 

 

Augusztus utolsó péntekén, az évadnyitó előtti sajtótájékoztatón, azt is megtudtuk Gál Tamás színházigazgatótól és Varga Emese művészeti vezetőtől, milyen hazait kínálnak és mennyiért a kulturális termékek manapság egyre színesebb piacán.

Hat előadás szerepel felnőtt bérleteikben, négy a stúdió bérletekben, és két vadonatúj bérletet is indítottak.

 

Komáromi Jókai Színház

 

Luigi Pirandello Hat szerep szerzőt keres című drámájának az ad külön aktualitást, hogy éppen száz évvel ezelőtt, 1921-ben mutatták be. A Komáromi Jókai Színház előadását Michal Vajdička rendezi, a premiert szeptember 17-re tervezik. Bérletes előadás lesz, ahogy tavaly is az volt, majd a járványhelyzet miatt elmaradt, Peer Gynt, Henrik Ibsen öt felvonásos drámai költeménye, a Soproni Petőfi Színház előadása, címszerepben a Jászai Mari- és Dosky-díjas Gál Tamással, a Jászai Mari-díjas Pataki András rendezésében. Van még egy Ibsen-darab a bérletben, a Kísértetek (rendező: Lukáš Brutovský). Molière Don Juan című komédiáját Nagy Péter István rendezi, Örkény István Tóték című tragikomédiáját Béres Attila viszi színre.

Az évad végén pedig rendezni fog a színházigazgató, Mikszáth Kálmán A beszélő köntös című regényének zenés változatát állítja színpadra, Lakatos Róbert zeneszerzővel, Laboda Róbert költővel, a dalszövegek szerzőjével és Juhász Sándor koreográfussal.

 

Komáromi Jókai Színház

 

A Benkő Géza Stúdiószínpad bérletei négy előadást tartalmaznak: kettő a színház, kettő pedig hazai színházi műhelyek produkciója. Rédli Károly rendező már javában dolgozik Schwechtje Mihály Örökség című színművének társulatával. Matusek Attila, a stúdió vezetője Jordi Galcerán: Burundanga című vígjátékát rendezi majd. A City Reboot Polgári Társulás Hajdú Szabolcs Ernelláék Farkaséknál című drámáját adja elő a stúdió deszkáin, Forgács Péter rendezésében. A Dialóg nonprofit szervezet produkcióját, Tóth Attila Mindennapi tenyerünket című nyomoreszkjét pedig Telihay Péter rendezi.

Bérleten kívül kerül majd színre a nagyszínpadon Oleg és Vlagyimir Presznyakov Csónak, avagy előttünk a vízözön című komédiája Bagó Bertalan rendezésében.
Terveznek egy gyermekelőadást is Garajszki Margit Mátyás sípja című zenés mesejátékát a szerző rendezésében, Bernáth Tamás és egy zenész előadásában.

Két új bérlettel gazdagították kínálatukat. Az egészségügyi dolgozók számára a Semmelweis bérlet, a régió távolabbi közösségei számára pedig a Mikszáth bérlet jött létre. Előbbivel a közösségünkért tett fáradhatatlan szolgálatot szeretnék meghálálni a város és a régió orvosainak, nővérkéinek, ápolóinak, az utóbbival pedig az évad szlogenjét, a Válaszd a hazait! szeretnék szolgálni, hogy minél több néző számára elérhetőek legyenek a színház előadásai.

 

Komáromi Jókai Színház

 

Az augusztus 27-ei évadnyitó előtti sajtótájékoztatón több tervüket is vázolták. A kulturális minisztériumhoz benyújtott pályázatból a hang- és fényparkot szeretnék felújítani, egy friss kezdeményezés révén azon fáradoznak az évadban, hogy ne csak Nyitra megye, hanem további megyék, ahol magyar ajkú lakosság él, szintén támogassák a színházat, programszerűen utaznak majd tájelőadásokat tartani a csallóközi falvak jól felszerelt kultúrházaiba.

Nagyszabású zenés-színházi gálával jön a Bérletek éjszakája

És hogy mibe kerül, ha a hazait választjuk? Tíz euróval emelték bérleteik árát. Ígérik, friss és zamatos előadásaik megérik majd a pénzünket. Amennyiben a koronavírus és variánsai is úgy akarják.

 

jokai-evadnyito2021-01
jokai-evadnyito2021-02
jokai-evadnyito2021-03
jokai-evadnyito2021-04
jokai-evadnyito2021-05
jokai-evadnyito2021-06
jokai-evadnyito2021-07
jokai-evadnyito2021-08

 

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: a szerző