Megújuló szakmai vezetés - Kocsis-Holper Zoltán lett a KÓTA elnöke

A mandátumok lejárta okán tisztújító közgyűlést tartott a KÓTA. Két kitöltött ciklus után leköszönt elnöki tisztségéről Dr. Mindszenty Zsuzsánna Liszt-díjas karnagy, aki elnöksége időszakát összegezve kiemelte, hogy rendkívül fontos értéknek tartja az együttesek egy nagy közösséggé formálódását az utóbbi években, amit a járvány ideje alatt hatványozottan megtapasztalhattunk.

Döntő többséggel megválasztott utódja, Kocsis-Holper Zoltán Artisjus-díjas karnagy (aki többek közt a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusának vendégkarnagya is)

megerősítette, hogy a KÓTA a jövőben is számít az együttesvezető kollégák, karnagyok és népzenészek kreatív ötleteire és elkötelezett hozzáállására, melynek köszönhetően az elmúlt években egyre változatosabb és egyre szélesebb körben elérhető programokat tud kínálni a szövetség országszerte és immár határainkon túl is. Ennek folytatása érdekében a KÓTA továbbra is hasznosítani fogja a pandémia idején kényszerűen megszerzett, de számos előnyt kínáló online tapasztalatát.

 

KÓTA

 

A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége, alapító nevén Kórusok Országos Tanácsa, a KÓTA csaknem másfél évszázados múltra visszatekintő, országos és határokon átívelő hazai művészeti és szakmai civil ernyőszervezet. Célja az egyetemes zenekultúra, ezen belül elsősorban a kórusművészet, a népzene, az egyházzene, a műzene minden számottevő értékének feltárása, ápolása, megóvása, népszerűsítése - kiemelkedő szerepet biztosítva természetesen a magyar zenei értékeknek.

Tagsága révén - közvetve és közvetlenül - mintegy 100 ezer elhivatott nem hivatásos énekest és zenészt fog össze, a legkisebb énekes csoportoktól a nagy ifjúsági és felnőtt kórusokig, egyházzenei együttesekig, a népzenei és nemzetiségi szólistáktól a zenekarokig.

 

KÓTA

 

Ez a tagság tartott az előző ciklus lejártával tisztújító közgyűlést. A szavazás nyomán jónéhány tisztviselő folytatja munkáját a nemes ügy szolgálatában, az aktívan és elkötelezetten működő szakbizottságok élén kevesebb változás történt. Új tagoknak is bizalmat szavazott a tagság, és nagy örömmel, sok tervvel készül így a szövetség a következő ciklus feladataira. Emellett egyhangúlag a KÓTA tiszteletbeli tagjává választották Hartyányi Judit karnagyot, aki hosszú éveken át a KÓTA Művészeti bizottságának vezetőjeként és elnökségi tagként segítette a szervezet munkáját.

 

A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége - KÓTA megválasztott tisztviselői a 2021-2025-ös ciklusra:

A KÓTA ELNÖKE

Kocsis-Holper Zoltán

 

A KÓTA TÁRSELNÖKEI

Birinyi József
Dr. Mindszenty Zsuzsánna

Dr. Somos Csaba

 

A TANÁCSADÓ TESTÜLET ELNÖKE

Somogyváry Ákos

 

A MŰVÉSZETI BIZOTTSÁG ELNÖKE

Gerenday Ágnes

 

A FELNŐTTÉNEKKARI SZAKBIZOTTSÁG ELNÖKE

Zemlényi Katica

 

AZ IFJÚSÁGI ÉNEKKARI ÉS ZENEPEDAGÓGIAI SZAKBIZOTTSÁG ELNÖKE

Hraschek Katalin

 

AZ EGYHÁZZENEI SZAKBIZOTTSÁG ELNÖKEI

Oláh Gábor
Varga László

 

A SAJTÓ- ÉS SZERKESZTŐI SZAKBIZOTTSÁG ELNÖKEI

Dr. Márkusné Natter-Nád Klára
Dr. Szesztay Zsuzsa

 

A NÉPZENEI SZAKBIZOTTSÁG ELNÖKE

Dr. Fehér Anikó

 

A NEMZETISÉGI SZAKBIZOTTSÁG ELNÖKE

Saltzer Géza

 

A ZENEKARI SZAKBIZOTTSÁG ELNÖKE

Dr. Horváth Gábor

 

AZ ELNÖKSÉG TOVÁBBI TAGJAI

Ember Csaba
Dr. Kutnyánszky Csaba
Móczár Gábor

 

A TANÁCSADÓ TESTÜLET TAGJAI

Dr. Alföldy-Boruss István
Dr. Antal Laura
Auth Ágnes
B. Horváth Andrea
Bimbó Zoltán
Dr. Cseri Zsófia
Dévai János
Haui Lóránt
Jámbor Zsolt
Kneifel Imre
Laczkó János
Ney Andrea
Dr. Őri Csilla
Dr. Uhereczky Eszter
Vinczeffy Adrienne

 

A FELÜGYELŐ BIZOTTSÁG ELNÖKE

Walthier Tamás

 

A FELÜGYELŐ BIZOTTSÁG TAGJAI

Gyimesi Helga
Sassné Dr. Berényi Eszter

ATEMPO.sk
Fotó: Fejes Márton, Birinyi József