Így néz ki a jövő zongorája

Így néz ki a jövő zongorája

Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész a Budapest Music Centerben kisebb koncert keretében bemutatta a új fejlesztésű hangversenyzongoráját. A futurisztikus külsejű, számos technikai újítással készült "csodazongora" a nagyközönség előtt szerdán este a Zeneakadémián debütált a magyar kultúra napja alkalmából rendezett gálán.

Batta András zenetörténész "történelmi eseménynek" nevezte a bemutatót, amely szerinte "a magyar zenetörténet legfényesebb lapjaira" fog kerülni. "A csoda, amely a Bogányi-zongorával megszületett, a liszti hagyományban gyökerezik, de a jövőbe mutat" - fogalmazott Batta András, majd hozzátette: "sikerült realizálni, létrehozni azt a zongorahangot, hangzást, amely Bogányi Gergely fejében, szívében, lelkében korábban megszületett, s amely nem hagyta nyugodni". A zenetörténész hangsúlyozta, nagy dolog, hogy ez a fejlesztés Magyarországon jött létre és vigyáznak rá, hogy a miénk is maradjon.

A bemutatón Bogányi Gergely két Debussy-darabbal illusztrálta a hangzást, majd Gerald Clayton négyszeres Grammy-díjra jelölt dzsesszzongorista is megszólaltatta az új hangszert.

Bogányi Gergely szerint az új zongora erőteljes, tiszta, egyenes hangon szól, nagyon gazdag a felhangrendszere, amely "emberibb, barátságosabb" hangzást jelent, mint ami a mai modern zongorákat jellemzi. A hang lecsengési ideje is megnőtt. De arra is figyeltek, hogy a hangszer "bírja a strapát" és kevesebb karbantartást igényeljen elődeinél. "Olyan kvalitásokat mutat, amelyek minket is megleptek" - hangsúlyozta a művész.

Batta András hozzátette: a 19. században élt Beregszászy Lajos, a legendás, bár igazságtalanul elfeledett magyar zongorakészítő, akinek a találmányai forradalmasították a zongora hangzását. A Bogányi-zongora fejlesztői az ő nyomdokain is jártak. "Beregszászy emléke és éleselméjűsége nem hagyott nyugodni. Tulajdonképpen az általa ihletett agráf rendszert alkalmaztuk" - írja Bogányi Gergely a zongorát bemutató füzetben.

 

Bogányi Gergely

 

A hangszer kifejlesztése Bolega Attila főkonstruktőr, Üveges Péter Attila főtervező, dizájner, valamint Cs. Nagy József zenetechnikus, intonációs szakember nevéhez fűződik. A Bogányi-zongorából a kísérleti példányon kívül eddig két darabot gyártott a Zengafons Kft., amely szeretné az új magyar hangszerrel a nemzetközi piacot is meghódítani.

A 2012-ben bejegyzett, szendehelyi (Nógrád megyei) székhelyű Zengafons Kft. 126 millió forintot nyert a hangszer fejlesztésére az Európai Unió Gazdaságfejlesztés Operatív Programjának pályázatán. Az önrész biztosításához a vállalkozás további 60 millió forint támogatást kapott a Magyar Nemzeti Banktól. Komoróczki István, a Zengafon Kft. ügyvezetője a sajtótájékoztatón elmondta, hogy egyelőre nincs komoly érdeklődés a hangszer iránt, de még csak most kezdődött el a zongorát bemutató hangversenyek szervezése.

Komoróczki István elárulta, hogy a Bogányi-zongora egyedi ára körülbelül 200 ezer euró (csaknem 64 millió forint) lesz, de ez az ár egy nagyobb megrendelésnél persze csökkenhet. Hozzátette: fontosnak tartják a hangszer magyar szabadalmi védettségét, ezért a Bogányi-zongora már több országban - köztük Kínában és az Egyesült Államokban - szabadalmi oltalom alatt áll.

Bolega Attila elmondta, hogy a fejlesztés tíz év munkája. Sokat beszélgettek Bogányi Gergellyel az általa megálmodott hangzásról, így a céllal tisztában volt, ám annak megvalósítása már nehéz feladatot jelentett.

A Bogányi-zongora sok apró részletében különbözik a mai modern zongoráktól, a legfontosabb talán az, hogy a hangszerek "lelke", az úgynevezett rezonáns lap nem fából készült. A páncéltőke új formájú. A zongora kikísérletezett mechanikáját a németországi Louis Renner cég készíti és szállítja.

Üveges Péter Attila kifejtette, hogy a szárnyaló, organikus forma "zenei indíttatásból" született. Hangsúlyozta, hogy bár néhány éve a Peugeot is előállt egy új, egyedi külsejű zongorával, az teljesen más, mint az övék. Míg a másik zongorának hátul van egy lába, a Bogányi-zongorának két lába van elöl egybe építve és a belső mechanizmus, a hangképzés technikája is teljesen eltér a két hangszer esetében. Amikor megalkotta a formát, nem is tudott még a másik fejlesztésről.

Reisinger Gábor, a New York-i Klavierhaus vezetője kiemelte: mindent megtesznek, hogy a Bogányi-zongora felkerüljön a nemzetközi "zongoratérképre". A Bogányi-zongora kifejlesztését a Fazioli-zongorák megszületésével hozta párhuzamba. Fazioli megálmodott egy hangzást és megvalósította. Most is ez történt. Köztudomású, hogy a zongoristák - a vonósokkal ellentétben - mindig meg kell, hogy elégedjenek azzal a hangszerrel, amelyet egy-egy koncertterem nyújt a számukra. "A Bogányi-zongora a zongoristák évtizedes szenvedéseire adott választ. Az ipart legyőzte a művészet" - jegyezte meg.

ATEMPO.sk / MTI
fotó: Mohai Balázs, Koszticsák Szilárd