Hétvégén mutatják be a Toldi animációs sorozat első részeit – lesz egész estés film is (+VIDEÓ)

A Duna Televízió szeptember 19-én, vasárnap este mutatja be a kecskeméti rajzfilmstúdió Arany János elbeszélő költeményéből készült legújabb alkotását, a Toldi animációs sorozat első részeit.

A legkisebbek, a középkorúak és az idősebbek is együtt ülhetnek a képernyő elé, a Toldi minden generáció számára egyaránt tartogat mondanivalót.

A tévésorozat az Arany-eposz szerkezetének megfelelően előhangból és tizenkét részből áll. A nagyközönség a sorozatot hat vasárnap este nézheti majd a Duna Televízión 19 óra 40 perctő, első alkalommal három, majd öt héten át két-két rész lesz látható.

A kecskeméti rajzfilmstúdió ötvenéves évfordulójukra készült el a sorozat a közelmúltban elhunyt Jankovics Marcell rendezésében.

A film különlegessége, hogy egyedi, kézzel rajzolt technikával készült, ami ma is értékálló minőséget képvisel.

 

 

Jankovics Marcell rendező arra törekedett, hogy mindenki által "fogyasztható" legyen a sorozat, ezért karakteranimációval készült, vagyis valósághoz közel állóak a figurák, a hátterek és a helyszínek, illetve a cselekmények, a mozgás szintén.

Az animációs sorozat kétféle képi megjelenítésében a rajzfim jelenetei mellett feltűnő Manesse-kódex stílusú képek jellegzetessége, hogy a gondolatfelhő keretében látottak nem a filmi valóság, hanem hősök képzelődése.

Emellett Petőfi Sándor skicces rajza alapján megformálva felbukkan a sorozatban Arany János alakja is.

A készítők célja kezdetektől az volt, hogy Arany János elbeszélő költeményéből a televíziós sorozat mellett egy egész estés film is készüljön. A tervek szerint a Toldi moziváltozata a májusban elhunyt Jankovics Marcell rajzfilmrendező és grafikus születésnapjára, 2022 októberére készül el.

 

https://www.youtube.com/watch?v=l-XyAjFMf9M

 

EZ, ATEMPO.sk / MTVA