Eurovíziós Dalfesztivál - Magyarország az első elődöntőben lép fel Bécsben

Magyarország képviselője az első elődöntőben, azaz május 19-én lép színpadra az Eurovíziós Dalfesztiválon Bécsben - derült ki az osztrák fővárosban a városházán a hivatalos sorsoláson.

Magyarország május 19-én Görögországgal, Macedóniával, Észtországgal, Hollandiával, Moldovával, Finnországgal, Belgiummal, Örményországgal, Szerbiával, Dániával, Fehéroroszországgal, Romániával, Oroszországgal, Albániával és Grúziával versenyez a május 23-i döntőbe jutásért.

Az is biztos, hogy a magyar induló az első bécsi elődöntő második felében fog színpadra lépni. Arról, hogy ki képviseli idén Magyarországot, a közmédia eurovíziós válogatóversenyén, A Dal című, hat estén át tartó televíziós show-műsorban dönt a zsűri és a közönség. Az elő- és középdöntők után a február 28-i fináléban választják ki a dalfesztivál magyar indulóját.

Bécsben a május 21-i (második) elődöntőben Norvégia, Írország, Csehország, Litvánia, San Marino, Málta, Portugália, Montenegró, Svájc, Azerbajdzsán, Szlovénia, Lettország, Lengyelország, Izland, Izrael, Ciprus és Svédország előadói és dalai versenyeznek.

Az elődöntőkön részt vevő 33 ország pontos fellépési sorrendjéről később születik döntés.

Bizonyos országokra vonatkozó döntéseket már a sorsolás előtt meghoztak: a kiemelt Németország például külön kérésére a második elődöntőben szavaz. A két elődöntőből tíz-tíz dal jut a május 23-i döntőbe, ahol már ott van a hat kiemelt ország: Németország, Spanyolország, Franciaország, Nagy-Britannia és Olaszország, valamint a házigazda Ausztria.

Összesen 39 ország versenyez a 2015-ös Eurovíziós Dalfesztiválon. Tavaly 37 ország vett részt a versenyben, egy évvel korábban, Malmőben szintén 39.

A 60. Eurovíziós Dalfesztivált májusban azért rendezheti Ausztria, mert 2014-ban a koppenhágai versenyen Conchita Wurst osztrák énekes győzött Rise Like A Phoenix című dalával. Kállay-Saunders András és a Running az 5. lett.

A dalfesztivált az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) 1956 óta rendezi meg, a Magyar Televízió kisebb-nagyobb megszakításokkal 1991 óta közvetíti. A verseny korábbi indulói közül sokan világsztárrá váltak, köztük a svéd ABBA, a brit Cliff Richard, Olivia Newton-John vagy a Shadows, az izraeli Ofra Haza vagy az egykor svájci színekben induló kanadai Céline Dion. 

ATEMPO.sk / MTI